SBTRKT – Wonder Where We Land

Label: Young Turks, Release Date: October 2014

SBTRKT – Wonder Where We Land / releases

9 years ago
by

Subtract ή αλλιώς αφαίρεση. Αυτό είναι και το alias που χρησιμοποιεί στη μουσική σκηνή ο Αραβικής καταγωγής Βρετανός, Aaron Jerome που, όπως έχει δηλώσει, επιλέγει να αφαιρεί οποιαδήποτε ταυτότητα από τις παραγωγές του (εξ’ ού και η χαρακτηριστική μάσκα με την οποία εμφανίζεται) προτρέποντας κοινό και djs να επικεντρωθούν στην μουσική και όχι στο όνομα που την παράγει.

Ένα από τα δυνατά χαρτιά της δισκογραφικής Young Turks, τόσο σε παραγωγές όσο και σε αναγνωρισιμότητα, ο SBTRKT, επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο με το δεύτερο άλμπουμ του που τιτλοφορείται Wonder Where We Land.

Αινιγματικός όπως πάντα, επέλεξε να κάνει την προώθηση αυτού αποσπασματικά, κρατώντας το κοινό σε διαρκή αγωνία, μιας και ήδη από τις αρχές του φετινού καλοκαιριού άρχισε να ανεβάζει σταδιακά στο λογαριασμό του στο soundclou dκομμάτια από το πολυαναμενόμενο άλμπουμ.

Η αρχή έγινε τον Ιούνιο με το Temporary View στο οποίο συμμετέχει φωνητικά ο Sampha, μέλος επίσης της Young Turks και όνομα με το οποίο ο SBΤRKT συνεργάστηκε στο παρελθόν προσφέροντας στη μουσική σκηνή εξαιρετικά κομμάτια, όπως το Trials of The Past αλλά και το πιο πρόσφατο Hold On.

Αν και η τελευταία παραγωγή δε συγκρίνεται ηχητικά με τις δυο προηγούμενες που χαρακτηρίζονται από ένα τόνο μελαγχολίας, αγκαλιάστηκε αρκετά θερμά από το κοινό.

Αυτό πιθανότατα συνέβη κυρίως επειδή αποτέλεσε μια «προσωρινή εικόνα» του τι μέλλεται να επακολουθήσει: μια εικόνα κάπως διαφορετική και πιο trippy από αυτήν στην οποία μας έχει συνηθίσει ο εν λόγω καλλιτέχνης.

Watch
SBTRKT ft. Ezra Koenig - New Dorp. New York (official video)

Το πρώτο κομμάτι του πάζλ, λοιπόν, διαδέχτηκαν πολλά άλλα, καθώς από εκεί και έπειτα στο ευρύ κοινό διατέθηκαν και άλλα κομμάτια, έξι στο σύνολο μέχρι στιγμής. Σε αυτά ο μυστηριώδης Βρετανός παραγωγός και πάλι συνεργάζεται με δυνατά ονόματα από διάφορα μουσικά genres, όπως τους Sampha, Raury, A$AP, EzraKoenig, Danai Moore και την Caroline Polachek.

Κρίνοντας από views αλλά και διάφορες κριτικές ανά τον κόσμο, το New Dorp, New York φαίνεται να είναι αυτό που ξεχωρίζει σύμφωνα με το τι έχουμε μέχρι στιγμής στα χέρια μας ή μάλλον καλύτερα στα αυτιά μας. Ο Νεοϋορκέζος Ezra Koenig βρίσκεται στα φωνητικά, και το κομμάτι αποτελεί, τι άλλο, παρά μία αφιέρωση στην πόλη που δεν κοιμάται ποτέ.

Μπάσο που σκάει από την αρχή και συνεχίζει να μένει σταθερά στο ηχητικό background, συνδυάζεται με drums που φαίνεται να ηχούν σε παράταιρους ρυθμούς προσδίδοντας έτσι στο κομμάτι την ένταση που μεταφέρει τον ακροατή ανεπαίσθητα σε αυτήν της Νέας Υόρκης. Αυτή η πόλη, με την συνεχή χαοτική και με αυξομειώσεις βοή της, φαίνεται να αποτυπώνεται επακριβώς στο κομμάτι που πλαισιώνει φωνητικά ο τραγουδιστής του indie rock συγκροτήματος, Vampire Weekend.

Και σε αυτό το σημείο ίσως πλησιάζουμε σιγά σιγά στον πυρήνα του Wonder Where We Land, ο οποίος είναι και ο συνδυασμός ήχων που ξεφεύγουν ακόμη περισσότερο από τα πλαίσια των συνηθισμένων μέχρι τώρα παραγωγών: ήχων που δε χωράνε σε στενά καλούπια και αποτελούν είδος από μόνοι τους. Άλλωστε, αυτό προκύπτει ως στόχος SBTRKT, αν κρίνουμε από την μέχρι τώρα πορεία του, να συνθλίψει τα μουσικά όρια.

Παλλόμενοι σε αποκλειστικά δικές τους συχνότητες λοιπόν οι παραγωγές του, έρχονται για να δονήσουν ευχάριστα τα αυτιά μας, όπως για παράδειγμα το Higher. Aν και το συγκεκριμένο track είναι πιο μεστό και δεν κυμαίνεται στον ίδιο βαθμό ιδιαιτερότητας με το New Dorp, New York, ωστόσο διαθέτει vocals και beat που το απογειώνουν.

Listen
SBTRKT feat. Denai Moore - The Light

Με την επίσημη διάθεση και του δίσκου σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρώπη στις 29 Σεπτεμβρίου και στις 7 Οκτωβρίου σε Η.Π.Α., αυτό που αποτέλεσε πάζλ αρχικά, πλέον παίρνει μορφή. Δεκαπέντε κομμάτια, δεκαπέντε μικρές ιστορίες τις οποίες αφηγείται μια γκάμα καλλιτεχνών, όπως ο Ezra Koenig και ο Raury λίγο παραπάνω. Τα κομμάτια στο σύνολό τους είναι τα εξής:

01. Day 1 – 00:34

02. WonderWhereWeLand (feat. Sampha) – 02:46

03. Lantern – 02:02

04. Higher (feat. Raury) – 04:15

05. Day 5 – 00:25

06. Look Away (feat. Caroline Polachek) – 04:17

07. Osea (feat. Koreless) – 02:40

08. Temporary View (feat. Sampha) – 03:27

09. New Dorp. New York (feat. Ezra Koenig) – 03:01

10. Everybody Knows – 03:32

11. Problem (Solved) (feat. Jessie Ware) – 02:40

12. If It Happens (feat. Sampha) – 01:31

13. Gon Stay (feat. Sampha) – 03:37

14. The Light (feat. Denai Moore) – 03:07

15. Voices In My Head (feat. A$APFerg) – 04:49

Watch
SBTRKT feat. Raury - Higher

Η tracklist, και ειδικότερα το πρώτο και το πέμπτο κομμάτι φαίνεται να υποδηλώνουν πως ο δίσκος χαρακτηρίζεται από μια εσωτερική συνοχή. Επίσης, ακούγοντας προσεκτικά τα κομμάτια με την σειρά που απαριθμούνται, παρατηρεί κανείς μια διαρκή κλιμάκωση ήχων, από μουσικά άρτιους σε πιο trippy.

Δεκαπέντε μικρές φορτισμένες συναισθηματικά ιστορίες, λοιπόν, φαίνεται να πλαισιώνονται από μία μεγαλύτερη. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη και την δήλωση του SBTRKT, πως το Voices In My Head αποτελεί ιδανικό κλείσιμο για το άλμπουμ, τότε εύκολα καταλήγουμε στο ότι ίσως και να θέλει κάτι να μας πει ο γεμάτος γρίφους καλλιτέχνης.

Πάντως, αυτό που ξεχωρίζει το δεύτερο άλμπουμ του SBTRKT από το πρώτο και δικαιολογεί την διαφορετικότητα που τονίστηκε παραπάνω, είναι ότι ο παραγωγός σε αυτό απομονώνει ήχους και στιγμές προκειμένου να δημιουργήσει συναισθήματα.

Γι’ αυτόν το λόγο, ενώ όλα τα κομμάτια από μόνα τους δεν αποτελούν κάτι το ιδιαίτερα εντυπωσιακό, στο σύνολό τους δημιουργούν ένα αξιοσημείωτο αποτέλεσμα που φαίνεται να προέκυψε έπειτα από προσεγμένη δουλειά σε βάθος.

Γενικότερα, ο SBTRKT προχωρά ένα βήμα μπροστά διευρύνοντας κι άλλο τους μουσικούς ορίζοντες, ενώ το Wonder Where We Land, στο σύνολό του, καταφέρνει να μεταφέρει στον ακροατή επαρκώς την παράνοια που λίγο πολύ διέπει την εποχή μας. Με άλλα λόγια, σε κάνει όντως τελικά να “αναρωτιέσαι που θα καταλήξουμε”…

Watch
SBTRKT feat. Sampha - Temporary View

ΥΓ: Για όσους προχωρήσουν στην αγορά του άλμπουμ, αυτό συνοδεύεται από έξι bonus tracks, ενώ το τελευταίο video αποτελεί μία από τις καινούριες του παραγωγές, άκρως χαρακτηριστική του καλλιτέχνη.

Album’s Bonus Tracks:

1. Forgotten (feat. Raury)

2. Paper Cuts

3. War Drums (feat. Warpaint)

4. Spaced Out (feat. Boogie)

5. Maybe (feat. Andrew Ashong & Sampha)

6. Decemberist