Shabazz Palaces – Quazarz

Label: Sub Pop, Release Date: July 2017

Shabazz Palaces – Quazarz / releases

6 years ago
by

Τελικά άξιζαν τα τρία χρόνια αναμονής για νέο album από το φοβερό δίδυμο από το Seattle καθώς εξέπληξαν και αποζημίωσαν άπαντες με την κυκλοφορία δύο και όχι ενός albums!

Οι Shabazz Palaces αποτελούν ένα αμερικανικό hip hop duo με εξαιρετικές εμπνεύσεις και ποιοτικές μουσικές δημιουργίες τα τελευταία χρόνια, με βασικό πρωταγωνιστή τον έμπειρο Ishmael Butler aka Palaceer Lazaro στις συνθέσεις και στα περισσότερα raps, προηγουμένως μέλος στο jazz rap group Digable Planets, και τον “μάγο” πολυ-οργανίστα Tendai “Baba” Maraire, γιο του master του mbira, Dumisani Maraire.

Όντας ενεργοί με αυτό το σχήμα από το 2009, είχαν καταγράψει μέχρι πρότινος ένα εκπληκτικό ντεμπούτο άλμπουμ το ’11, το Black Up με το οποίο ουσιαστικά συστήθηκαν -ιδανικά – στο κοινό, και ένα δεύτερο, τρία χρόνια αργότερα, το επίσης υπέροχο Lese Majesty, αμφότερα στην Sub Pop. Άλλωστε εκεί κυκλοφόρησαν και το περίφημο τους Live At KEXP το ’12 και άλλα λίγα, όπως το single Palace Slide.

Το εν λόγω δίδυμο του σύγχρονου hip hop, στα δυσδιάκριτα όριά του, με πολλά στοιχεία στην παραγωγή του από τεχνοτροπίες αμιγώς ηλεκτρονικής μουσικής αλλά και ταυτόχρονη χρήση ήχων φυσικών οργάνων, έχει καταφέρει ως σήμερα να επιβεβαιώνει και με το παραπάνω τις υψηλές προσδοκίες που έχουν πλέον γι’ αυτούς οι fans τους και άλλοι μουσικοί.

Άλλωστε και οι συνεργασίες στις οποίες έχουν συμπράξει έρχονται να δείξουν αυτήν την αναγνώριση της οποίας χαίρουν διεθνώς. Όπως για παράδειγμα στον σχηματισμό των WOKE, του supergroup που συν-αποτελούν με τους Flying Lotus και Thundercat και που αναμένεται να έχει σύντομα συνέχεια. Ή η συμμετοχή τους στην κολλεκτίβα Black Constellation, αλλά και το σχήμα Chimurenga Renaissance του οποίου ηγείται ο Maraire. Ή οι συμμετοχές τους στις κυκλοφορίες των THEESatisfaction και Porter Ray.

Watch
Shabazz Palaces - Shine a Light (feat. Thaddillac) [official video]

Στην καρδιά του καλοκαιριού λοιπόν, στα μέσα του Ιούλη, οι Shabazz Palaces έκαναν το πολυ-αναμενόμενο δώρο: Κυκλοφόρησαν όχι ένα αλλά δύο albums τα οποία θα μπορούσαν ίσως να είναι και ένα διπλό ή τριπλό άλμπουμ με τον τίτλο Quazarz (με εμφανώς διαγαλαξιακό νόημα στην σημασία του).

Αντ’ αυτού οι δύο βιρτουόζοι καλλιτέχνες επέλεξαν να το βγάλουν σπαστό, ίσως κιόλας αυτό να είχαν εξαρχής στο νου τους, καθώς τουλάχιστον από άποψη περιεχομένου και συνολικής διάρκειας είχαν όλα τα εχέγγυα για κανονικές LP διακριτές κυκλοφορίες.

Έτσι, έχουμε αρχικά το Quazarz vs. The Jealous Machines, ένα σύνολο 12 κομματιών με διάρκεια σε πλήρη ανάπτυξη τα 43 λεπτά. Μουσικά κινείται στο γνώριμο ύφος των Shabazz Palaces, βαθιές παραγωγές και χαμηλές συχνότητες, συνήθως downtempo ρυθμός, με πολλά στοιχεία πειραματισμού στην σύνθεση, ωραία τύμπανα, λίγα synths, delays και αλλοιωμένα vocals με στίχους που περιγράφουν μία φανταστική ιστορία στα όρια της επιστημονικής φαντασίας, η επαφή με την εξωγήινη ζωή, τα αστρικά σώματα και άλλα όμορφα.

Έχουν πάντως αυτό το μαγικό χάρισμα, να σε μεταφέρουν εύκολα νοητά εκεί που θέλουν. Είναι άριστοι storytellers και ξέρουν καλά να δημιουργούν την ατμόσφαιρα που χρειάζεται η ιστορία που εκμυστηρεύονται.

Στον δίσκο αυτόν συμμετέχουν με φωνητικά σε κάποια κομμάτια και οι Fly Guy Dai, Purple Tape Nate, Laz, The Shogun Shot, ενώ ως καλύτερες στιγμές του θα μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε τα κομμάτια Self-made Follownaire και Effeminence.

Listen
Shabazz Palaces - Quazarz vs. The Jealous Machines [2017, Sub Pop]

Quazarz vs. The Jealous Machines Tracklist:
01. Welcome to Quazarz – 03:48
02. Gorgeous Sleeper Cell – 02:13
03. Self-Made Follownaire – 04:14
04. Atlaantis – 02:18
05. Effeminence (feat. Fly Guy Dai of Chimurenga Renaissance) – 05:42
06. Julian’s Dream (ode to a bad) [feat. The Shogun Shot] – 04:12
07. 30 Clip Extension – 05:07
08. Love in the time of Kanye (feat. Purple Tape Nate) – 02:18
09. Sabonim in the Saab on ’em – 02:23
10. The SS Quintessence – 03:39
11. Late night phone calls (feat. Laz) – 03:25
12. Quazarz on 23rd – 02:49

Πάμε και στο έτερο album, αυτό που θα μπορούσε να αποτελεί το part 2 του Quazarz, δηλαδή το Quazarz: Born on a Gangster Star, με 11 κομμάτια και 36 λεπτά συνολικής διάρκειας.

Σημείωση, είναι καλύτερο του πρώτου αν και, βεβαίως, το ύφος, μουσικό και στιχουργικό, δεν θα μπορούσε να διαφέρει επ’ ουδενί κι έχουμε να κάνουμε έτσι με την συνέχεια της ίδιας ιστορίας. Συμμετέχουν σε στιγμές του και οι Thundercat, Thaddillac, Loud Eyes Lou, Darrius.

Εδώ ξεχωρίζει σαφώς το πολύ όμορφο hit της κυκλοφορίας, Shine A Light, του οποίου το video clip μπορείτε να δείτε παραπάνω, το υπέροχο The Neurochem Mixalogue, αλλά και τo πιο ξεσηκωτικό – χορευτικό Moon Whip Quäz.

Listen
Shabazz Palaces - Quazarz: Born on a Gangster Star [2017, Sub Pop]

Quazarz: Born on a Gangster Star Tracklist:
01. Since C.A.Y.A. – 03:53
02. When Cats Claw – 02:22
03. Shine a Light (feat. Thaddillac) – 02:41
04. Dèesse Du Sang – 03:30
05. Eel Dreams (feat. Loud Eyes Lou) – 02:45
06. Parallax (feat. The Palaceer Lazaro) – 02:30
07. Fine Ass Hairdresser – 03:04
08. The Neurochem Mixalogue – 04:16
09. That’s How City Life Goes – 02:32
10. Moon Whip Quäz (feat. Darrius) – 05:14
11. Federalist Papers – 02:25

Quazarz λοιπόν, 2 σε 1 ή και 1 σε 2 αν προτιμάτε, ορθότερα… Ένα ακόμη αξιόλογο μουσικό έργο που χαρίζει το μαγικό δίδυμο από το Seattle. Κι ας ελπίσουμε κάποια στιγμή, σύντομα, να τους δούμε για live και στην χώρα μας.

*Θυμηθείτε εδώ την περσινή αστρική μίνι συνέντευξη του Palaceer που προϊδέαζε ουσιαστικά για το θέμα της μέλλουσας -σημερινής- κυκλοφορίας.