Tendts – Cheap Poetry

Label: Fair Weather Friends, Release Date: September 2015

Tendts – Cheap Poetry / releases

8 years ago
by

Είναι ιδιαίτερη η χαρά μας όταν κάποιος γνωστός/φίλος κυκλοφορεί μουσική που μας αρέσει και προσθέτει μία φρέσκια αύρα στην μουσική σκηνή της πόλης, ενώ παράλληλα καταφέρνει να ακουστεί και εκτός συνόρων.

Πολλά τα παραδείγματα τον τελευταίο καιρό καθώς οι Έλληνες καλλιτέχνες συνεργάζονται, αλληλοστηρίζονται και έχοντας ήδη δημιουργήσει κολλεκτίβες και συνεργασίες θέτουν τις βάσεις για μία ουσιώδη εξέλιξη της ντόπιας μουσικής παιδείας και κουλτούρας.

Ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά παραδείγματα αυτού του “νέου” -όπως θα το αποκαλούσαμε- ρεύματος είναι οι Tendts. Τα δύο αδέρφια (Χρήστος και Φώτης) μετρούν ήδη αρκετά χρόνια παρουσίας στην σκηνή της Θεσσαλονίκης απ’ όπου και κατάγονται, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει ευρύτερα γνωστοί με κυκλοφορίες σε labels όπως η βερολινέζικη Project Mooncircle και η αθηναϊκή Lower Parts.

Την μουσική τους την ακούμε εδώ και χρόνια και ανέκαθεν υπήρχε μία επιθυμία να ακούσουμε ένα full length release τους το οποίο θα ερχόταν να δέσει τα κομμάτια αυτού του puzzle που ονομάζεται Tendts. Όποιος έχει ακούσει τις πρώτες τους δουλειές μπορεί να καταλάβει ότι υπάρχει ένα αρκετά καλό υπόβαθρο και ένα mentality γύρω από το οποίο μπορούν να δημιουργηθούν εξαιρετικά μουσικά ακούσματα.

To Cheap Poetry έφτασε πριν από περίπου έναν μήνα στα δισκοπωλεία μέσα από το label της Fair Weather Friends και ομολογουμένως κατάφερε από την πρώτη κιόλας ακρόαση να δημιουργήσει ένα πλήθος συναισθημάτων.

Οι Tendts παραμένοντας κλεισμένοι σε ένα σκοτεινό δωμάτιο για αρκετό καιρό, δημιούργησαν ένα άλμπουμ που έχει την συνοχή και την ροή ενός πραγματικά ωραίου δίσκου με παιχνιδιάρικη διάθεση που σου αφήνει μία γλυκιά αίσθηση στο τέλος.

Ο δίσκος ξεκινάει με το πολύ όμορφο Grass που χτίζει πάνω σε house ρυθμούς και μελωδικά Synths, ιδανικά ταιριαστό για να σε εισάγει στην καλοκαιρινή και κάποιες φορές μελαγχολική διάθεση του δίσκου. Ακολουθεί το ιδιαίτερο So Friendly για να περάσουμε σε ένα από τα καλύτερα κομμάτια του δίσκου το ρυθμικό και trippy Temporary Palaces. 

Στην συνέχεια το ομώνυμο Cheap Poetry είναι ένα downtempo κομμάτι, επενδυμένο με ένα σχεδόν 8-bit πειραματισμό πριν συνεχίσουμε στο κατ’ εμέ δεύτερο και πιο δυνατό κομμάτι του δίσκου.

Για τον υπόλοιπο δίσκο δεν έχω παρά να πω ότι σε μαγνητίζει με το “μπλέξιμο” από house, beats και electronica μέχρι το τέλος του. Από τα dreamy φωνητικά του Α Night to Remember, το Cheap Poetry δημιουργεί μία αίσθηση αφήγησης των περιπετειών και εμπειριών που έζησαν οι Tendts κατά την διάρκεια της σύνθεσης.

Το Our Sun επίσης από τα καλύτερα κομμάτια του δίσκου και το πρώτο που έχει το δικό του video clip, ξεκινάει ένα ντελίριο χορευτικών κομματιών, μαζί με τα Young Hearts (Missing the Point) & το αγαπημένο Summer, που ήδη ακούγονται και έχουν αγαπηθεί από πολλούς.

Τέλος, το album κλείνει ιδανικά με το μελαγχολικό Telling Nothing. Ίσως τελικά οι Tendts να έχουν δίκιο και σε μερικές περιπτώσεις να χρειάζεται να μην λέμε τίποτα, παρά μόνο να απολαμβάνουμε τις στιγμές.

Watch
Tendts - Our Sun (official video) [2015, Cheap Poetry]

Κυκλοφορεί από την Fair Weather Friends Records από τις αρχές Σεπτεμβρίου και μπορείτε να το προμηθευτείτε σε digital μορφή αλλά και σε limited edition βινύλιο εδώ ή από τα κατά τόπους δισκοπωλεία.

Οι Tendts αυτήν την Κυριακή 25/10 το απόγευμα παίζουν και παρουσιάζουν live την καινούρια τους κυκλοφορία στο Bord De L’eau (Eγνατία 45) στην Θεσσαλονίκη, ενώ σημειώνεται πως φέτος θα βρίσκονται στον αέρα του Paranoise Radio με την δική τους εκπομπή μία Τρίτη τον μήνα. stay tuned!