1tracktape – Tetos Demetriades

Label: 1tracktape, Release Date: October 2020

1tracktape – Tetos Demetriades / releases

3 years ago
by

Η 1tracktape είναι μία συνεχή προσπάθεια μουσικών κυκλοφοριών χωρίς κανένα κυρίαρχο μουσικό είδος, μόνο σε ψηφιακή μορφή. Χωρίζεται σε δύο μηνιαίες ημερομηνίες: κάθε νέο φεγγάρι (New Moon) με ένα single από έναν καινούργιο καλλιτέχνη και κάθε ολόγιομο φεγγάρι (Full Moon) με μία συλλογή καινούργιων αποκλειστικών ή χαμένων στη λήθη μουσικών δημιουργιών (blue series, retroflex).

Ο Οκτώβρης μήνας του 2020 είχε δύο ολόγιομα φεγγάρια. Στο δεύτερο, την τελευταία μέρα του μήνα, κυκλοφόρησε η συλλογή για τον Τέτο Δημητριάδη με 18 συνθέσεις του ίδιου κάτω από διαφορετικά ψευδώνυμα που χρησιμοποιούσε τη δεκαετία του 1920. Όλες οι συνθέσεις είναι από δίσκους γραμμοφώνου των 78 στροφών που ηχογραφήθηκαν στις Ηνωμένες
Πολιτείες της Αμερικής.

Μπορείτε να ακούσετε και να αποκτήσετε δωρεάν τη συλλογή από εδώ:
https://1tracktape.bandcamp.com/album/blue-series-oct-31

TETOS DEMETRIADES:

Τhe Greek Immigrant Musician in the 20’s (Historical Recordings in America)

Για όσους δεν ξέρουν τον Τέτο Δημητριάδη (Θεόδοτος) ήταν ένας συνθέτης και τραγουδιστής καταγόμενος από οικογένεια της Κωνσταντινούπολης (όπου γεννήθηκε το 1897) που μετανάστευσε στην Αμερική το 1921 (εποχή μεγάλων αναταραχών και συγκρούσεων που τερματίστηκε με την Μικρασιατική Καταστροφή και το ξεριζωμό των Ελλήνων το επόμενο έτος). Την άνοιξη του 1922 άρχισε να ηχογραφεί για λογαριασμό των Αμερικανικών Δισκογραφικών Εταιρειών Columbia και Victor (μετά το 1927 συνεχίζει αποκλειστικά με τη δεύτερη). Για την RCA Victor και τη θυγατρική της Orthophonic (της οποίας τη διαχείριση για κυκλοφορίες Ελληνικής και Τουρκικής μουσικής είχε ο ίδιος), πραγματοποιεί πολλά ταξίδια στην Ελλάδα (και στην Τουρκία) το διάστημα 1929 – 1935 και ηχογραφεί μαζί με άλλους κλασικούς οργανοπαίχτες, τραγουδιστές και ρεμπέτες της εποχής.

Τέτος Δημητριάδης


Το ηχογραφημένο έργο του συνθέτη, κιθαρίστα, στιχουργού, ερμηνευτή, σκηνοθέτη, ηθοποιού και παραγωγού εκτείνεται σε διάφορα είδη όπως επιθεώρηση, οπερετικά, ρεμπέτικα και γνωστά ελαφρά τραγούδια της εποχής στην Ελλάδα. Μεγάλο μέρος αυτών καταγράφηκε και έτσι διασώθηκε σε εκατοντάδες δίσκους 78 στροφών μέχρι και το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου. Χρησιμοποίησε αρκετά ψευδώνυμα για να δώσει διαφορετική ταυτότητα αλλά και πιθανόν για να ξεφύγει των δισκογραφικών υποχρεώσεων, μεταξύ αυτών: Τέτος Δημητριάδης (Tetos Demetriades), Τάκης Νικολάου (Takis Nikolaou), Νώντας Σγουρός (Nontas Sgouros), Tetos Demey και Tedis. Ήταν αδερφός της τραγουδίστριας Τασίας Δημητριάδη και του σκιτσογράφου Φωκίωνα Δημητριάδη (έργο του οποίου κοσμεί το εξώφυλλο της συλλογής). Ο Τέτος Δημητριάδης ηχογράφησε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 1927 στη Νέα Υόρκη τη “Μισιρλού”.

Τέτος Δημητριάδης – Γιατί, Γιατί, Γιατί
(Orthophonic Records)


Στο πέρασμα των δεκαετιών του ’30 και του ’40 ο Τέτος αναλαμβάνει διάφορες θέσεις στη Δισκογραφική RCA ενώ μέχρι το 1945 ήταν υπεύθυνος διεθνούς. Στα τέλη του ’40 στην προσωπική φάρμα που διατηρούσε στο New Jersey δημιουργεί ιδιόκτητο εργοστάσιο κοπής δίσκων, ενώ επίσης ιδρύει εταιρεία διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων. Μέσω της δικιάς του πια Standard Phono Company επεκτείνεται σε μη αγγλόφωνες αγορές με πλήθος κυκλοφοριών στα Ρώσικα, Πολωνικά, Λατινο-Αμερικάνικα, Ιταλικά, Γερμανικά, Γαλλικά, Ουγγρικά, Ιρλανδικά, Σκανδιναβικά, Τσέχικα, Σλοβακικά κι Εβραϊκά. Έτσι το 1950 η δισκογραφική του Τέτου χαρακτηρίζεται από το Billboard ως μια από τις σημαντικότερες Αμερικανικές εταιρείες με ειδίκευση στο διεθνές ρεπερτόριο. Οι επιλογές στηριζόντουσαν σε λιγότερης δημοτικότητας καλλιτέχνες και σε ηχογραφήσεις που σε βάθος χρόνου πραγματοποιούσαν αυξημένες πωλήσεις από τις συνήθεις ελαφρές επιλογές των καταλόγων επιτυχιών.

Sing Along In Greek With Tetos Demetriades And His Friends
(Colonial Records 1961)


Ο Τέτος σπάνια χορηγούσε δωρεάν δίσκους σε παραγωγούς εκπομπών και ραδιόφωνα ενώ δεν έπαψε να συνεργάζεται και να δισκογραφεί νέους καλλιτέχνες απ’ όλον τον κόσμο για δεκαετίες. Το σλόγκαν που χρησιμοποιούσε για την εταιρεία του ήταν “A World Of Music”! Η
Standard (αργότερα γνωστή και ως Colonial) πέρασε απ’ όλα τα στάδια της δισκογραφικής παραγωγής, δίσκοι 78 στροφών για γραμμόφωνα, LPs και 7″ singles. Κυκλοφορίες της υπάρχουν μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’60 και είναι άγνωστο πότε πέθανε ο Τέτος και τι απέγινε τόσο το τεράστιο αρχείο του όσο και η ίδια η Δισκογραφική του.

Περισσότερα για την 1tracktape Netlabel μπορείτε να μάθετε στην σελίδα τους στο Bandcamp. Για να μείνετε ενημερωμένοι για καινούριες κυκλοφορίες της 1tracktape επισκεφτείτε την σελίδα τους στο Facebook.