
7 years ago
by A@H20
Γεννήθηκε στην Aneho-Glidjii, στο Τόγκο, την γενέτειρα της φυλής Γκεν και της κουλτούρας βουντού. O Peter Solo μεγάλωσε με τις αξίες αυτής της παράδοσης, του σεβασμού για όλες τις μορφές της ζωής και του περιβάλλοντος.
Σε νεαρή ηλικία, έφτιαξε μια αυτοσχέδια κιθάρα και με το αναμφισβήτητο ταλέντο που ανέπτυξε, κέρδισε τον σεβασμό από γνωστούς Αφρικανούς καλλιτέχνες. Κατέχοντας την παραδοσιακή μουσική στα κρουστά, η επιθυμία του να ανακαλύψει τον κόσμο και να εμπλουτίσει την πρακτική του, τον οδήγησε προς την Αγγλία, όπου “βυθίστηκε” στην Gospel μουσική. Στην συνέχεια πήγε στην Γαλλία και την Λυών, όπου ο ίδιος την αποκαλεί “σπίτι” του σήμερα.
Οι λέξεις “vadou” και “voodoo”, προέρχονται από την λέξη “vodum”, αναφορά στο πνεύμα και το όνομα μιας μικτής κουλτούρας όπου οι πρακτικές Voodoo προέρχονται από διαφορετικές εθνότητες της Δυτικής Αφρικής. Η μουσική του είναι ένα μείγμα μεταξύ της αφρικάνικης μουσικής που κατάγεται από το λίκνο του πολιτισμού Vaudou στο Τόγκο και το Μπενίν, όπως οι Poly-Rythmo De Cotonou, Dama Damawuzan, El Rego του 1970 και της αφρο-αμερικάνικης μουσικής, όπως το afro-funk του ’70.
Ο Peter Solo βρήκε την σωστή αναλογία ανάμεσα στην Vaudou παράδοση και την Rhythm ‘n’ Blues των James Brown, Otis Redding, Wilson Picket. Έτσι ο Peter Solo, “άκουσε” αυτόν τον νέο ήχο και μέσα από αυτές τις επιρροές ονόμασε το σχήμα του Vaudou Game.
Το 2014 κυκλοφόρησε το πρώτο άλμπουμ του σχήματος, το Apiafo στην Hot Casa Records, που παρουσιάστηκε σε Ευρώπη, Αφρική, Αμερική και Ασία, σε περισσότερες από 130 συναυλίες, ενώ στο BBC Radio 6, ο Gilles Peterson το είχε ψηφίσει ως το καλύτερο άλμπουμ της εβδομάδας.
Τον Σεπτέμβριο του 2016 κυκλοφόρησε το νέο τους άλμπουμ, Kidayu, πάντα από την Hot Casa Records. “Kidayu” σημαίνει “κοινή χρήση” στην γλώσσα Kabye στο βόρειο Τόγκο, και η κοινή χρήση είναι η φιλοσοφία των Vaudou Game.
Ο δεύτερος λοιπόν δίσκος των Vaudou Game περιέχει 11 κομμάτια, το ένα καλύτερο από το άλλο. Ήδη από την εποχή που βγήκε το Apiafo, μου είχαν κάνει εντύπωση οι σωστές μουσικές δόσεις, παρελθόν – παρόν.
Στα τραγούδια, όπως τα Natural Vaudou, Cherie Nye και La Vie C’est Bon, το Funk του James Brown και το Afrobeat του Fela Kuti είναι εμφανή. Οι Vaudou Game μοιάζουν σαν μια μεγάλη μπάντα από την χρυσή εποχή της Αιθιοπίας στην χορευτική μουσική, όπως στο τραγούδι La Dette, αλλά και στα Revolution και Elle Decide.
Το Kidayu είναι ένας πολύ ωραίος δίσκος, με πολύ ωραία, δυναμική ενέργεια, γεμάτος αναφορές στις μουσικές του παρελθόντος, συνδυασμένες με μουσικές του τώρα, χωρίς επιτήδευση, αλλά σαν ένα μεγάλο “ευχαριστώ” για όλη την Αφρικανική και Αφρο-αμερικάνικη μουσική. Από τους καλύτερους δίσκους που άκουσα τους τελευταίους μήνες και από αυτούς που δεν λείπουν σχεδόν ποτέ από τα dj sets μου. Αγαπημένα τα Revolution, La Vie C’est Bon, Natural Vaudou, Don’t Go, Chérie Nye, La Dette.
Οι συντελεστές στο Kidayu είναι οι: Peter Solo (lead vocals, guitar), Vicente Fritis (keyboards, backing vocals), Jerome Bartolome (saxophone, percussions, backing vocals), Guilhem Parguel (trombone, percussions, backing vocals, Simon Bacroix (bass, backing vocals), Hafid Zouaoui (drums), Stephane Pauze (sound engineer).
Kidayu Tracklist:
01. Natural Vaudou – 03:41
02. Chérie Nye – 04:30
03. La vie c’est bon – 03:32
04. On se pousse – 06:29
05. Don’t Go – 03:27
06. La dette – 04:01
07. Revolution – 03:53
08. Lonlon – 04:39
09. Elle Décide – 03:42
10. Ndi – 04:12
11. Locataire – 03:43