Wen – Signals LP

Label: Keysound , Release Date: March 2014

Wen – Signals LP / releases

10 years ago
by

Ο νεαρός Άγγλος αν και είχε δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής τα τελευταία δύο χρόνια και κυρίως το τελευταίο, ουσιαστικά έρχεται σχεδόν απ’ το πουθενά και βγάζει έναν από τους καλύτερους δίσκους που έχουμε ακούσει ως τώρα στο 2014 σε bass ήχο.

Ο λόγος για τον ανερχόμενο Wen, Owen Darby όπως είναι το πραγματικό όνομα του μουσικού παραγωγού και dj από την πόλη του Kent, o οποίος την περασμένη εβδομάδα κυκλοφόρησε την πρώτη του ολοκληρωμένη δουλειά, ένα εξαιρετικό, πολύ δυνατό άλμπουμ με τίτλο Signals.

Αν πάρουμε τα πράγματα με την σειρά, ένα ενδιαφέρον στοιχείο για τον Wen που πρέπει να ειπωθεί είναι ότι στα χρυσά χρόνια της ανέλιξης του dubstep 2006-2009 ο ίδιος δεν είχε καμία απολύτως επαφή με την σκηνή και αργότερα, όταν μυήθηκε, άρχισε να παρακολουθεί εντατικά, με κάθε τρόπο, ραδιοφωνικά shows και bass parties με σκοπό να αντλήσει σαν σφουγγάρι το καθετί του φαινόταν εντυπωσιακό και θα μπορούσε να ήταν χρήσιμο για τα επόμενά του βήματα.

Έτσι έχει δηλώσει ο ίδιος σε συνέντευξή του, χωρίς να επιχειρήσει να κρύψει την αμέλειά του. Είχε επιθυμία όμως πια, να ασχοληθεί πιο σοβαρά με το είδος που τον κέρδισε, κάτι που τελικά πραγματοποιήθηκε το 2012 όταν με τον Νεοζηλανδό Epoch έβγαλαν το single Hydraulics στο label του τελευταίου, Εgyptian Avenue.

Στην περσινή χρονιά έκανε αισθητή την παρουσία του δισκογραφικά, αρχικά με το Lo-Fidelity, μετά με το Commotion EP που είχε πολύ ωραία κομμάτια όπως το Roads μέσα από την Keysound Recordings, για να ακολουθήσει το 12ιντσο Swingin/Walk Tha Walk στην άσημη Badimup και τώρα, στις αρχές του ’14, το Strings Hoe / Signal σε συνεργασία με τον Dizzee Rascal.

Listen
Wen - Intro (Family)

Ο Wen σε όλες του τις παραγωγές μέχρι σήμερα πατάει στα μονοπάτια του grime / uk garage / dubstep έχοντας αξιόλογη αισθητική όπως αποδεικνύουν τα κομμάτια του, και ευρηματική ικανότητα να κινείται με άνεση ανάμεσα σε υποτονικές ατμόσφαιρες και άλλοτε πιο χορευτικές – εκρηκτικές διαθέσεις.

Αυτό αντικατοπτρίζεται και στο ντεμπούτο album του, Signals, που έρχεται από την Keysound, εταιρεία των Βρετανών παραγωγών Dusk και Blackdown που ίδρυσαν το 2005 και έχει στο δυναμικό της μεταξύ άλλων ονόματα όπως οι Scatcha DVA, LV, Sully και Kowton.

To Signals κυκλοφορεί σε ένα διπλό LP εδώ και λίγες ημέρες, συγκεκριμένα από τις 17 Μαρτίου, αποτελείται από 8 κομμάτια στην βινυλιακή του μορφή και από 12 στην ψηφιακή, με συνολική διάρκεια τα 51 λεπτά, ενώ θα το βρείτε διαθέσιμο σε όλα τα online recordstores.

Πρόκειται για μια δουλειά με την οποία ο Wen επιχειρεί να ξαναβάλει στον μουσικό χάρτη ένας είδος -την grime- που φαίνεται να αργοσβήνει τελευταία, καθώς έχουν μειωθεί κατά πολύ οι νέες παραγωγές στο συγκεκριμένο genre, οριοθετώντας την όμως με τον δικό του μοναδικό χαρακτήρα.

Watch
Wen - You Know

Το σπουδαίο αυτό άλμπουμ για τους λάτρεις του uk bass sound είναι σίγουρο πως από την μία θα αγαπηθεί και από την άλλη θα είναι οδηγός για άλλους καλλιτέχνες, αφού ο Wen καταφέρνει να πειραματιστεί ορθά και καθόλου άναρχα, να πάει την grime βήματα παραπέρα, βάζοντας εμφανή στοιχεία στην μουσική του από τα πρώτα χρόνια του dubstep, να την κάνει ένα με την συγγενή garage, να φέρει πίσω τα ρυθμικά grime vocal samples και γενικά να δώσει μια σταγόνα ανανέωσης στην στασιμότητα που υπήρξε την τελευταία διετία από άποψη μουσικής εξέλιξης του είδους. Ανανέωση η οποία βέβαια, μερικώς περνάει μέσα από την ανακύκλωση παλαιότερων υλικών πράγμα εύλογο και φυσικό.

Η αρχή γίνεται με ένα ιδανικό Intro (Family), από τα καλύτερα intro που έχουν ακουστεί ever για καλωσόρισμα σε άλμπουμ, συνεχίζει το Galactic στα 140 bpm κατά παράβαση της γενικής φιλοσοφίας του δίσκου θυμίζοντας κάτι από κλασσικές Terror Danjah στιγμές, έπεται το ατμοσφαιρικό και πιο υποτονικό Lunar – η συνεργασία του Wen με το αφεντικό της Keysound, τον Blackdown, μετά το υπέροχο You Know με το επαναλαμβανόμενο γυναικείο vocal sample – από τα καλύτερα κομμάτια της κυκλοφορίας.

Listen
Wen - Signal (clip from Mary Anne Hobbs BBC Radio 6 Show)

Το εξίσου ωραίο Persian με την ονομαστική αναφορά σε ήχους εξ Ανατολών διαδέχεται το Swingin’ (LDN mix), το μοναδικό κομμάτι της κυκλοφορίας που είχε διαθέσει παλαιότερα ο Wen και σήμερα το επαναφέρει αλλαγμένο θυμίζοντας El-B, μετά το συμπαθητικό Vampin’ σε πιο συνηθισμένο grime, σειρά παίρνει το πολύ πολύ καλό Time με τον νεαρό grimά MC, Parris, να δίνει το στίγμα του πάνω σε ένα sample και πάλι από ανατολή, για να μπει το In, πιο σκοτεινό.

Λίγο πριν το τέλος έρχεται ένα tune κατευθείαν για το dancefloor, το Signal που σηματοδότησε το εν λόγω album από τον Γενάρη ακόμη, από τότε που το ακούμε κιόλας, καθότι βγήκε στην πρόσφατη συνεργασία του Wen με τον Rascal.

Προτελευταίο το Nightcrawler (Devils Mix), διαολεμένο πραγματικά με γυναικεία και αντρικά φωνητικά επανατοποθετώντας στον δίσκο την λονδρέζικη grime όπως διαδόθηκε πριν λίγα χρόνια. Το κλείσιμο ανήκει στο κομμάτι που θα γίνει hit, όχι άδικα, με τον Riko στην φωνή είναι το Play Your Corner.

Watch
Wen feat. Riko - Play Your Corner

Signals tracklist:
01. Intro (Family) – 02:35
02. Galactic – 04:15
03. Lunar feat. Blackdown – 03:59
04. You Know – 03:32
05. Persian – 04:30
06. Swingin’ (LDN mix) – 03:53
07. Vampin’ – 04:15
08. Time feat. Parris – 04:52
09. In – 05:37
10. Signal – 04:29
11. Nightcrawler (Devils Mix) – 04:18
12. Play Your Corner feat. Riko – 04:11