Winter Watercolors – Years 1984-1988

Label: Geheimnis Records, Release Date: December 2016
6 years ago by

Άνοιξη του 1983 στην συμβολή των οδών Κομνηνών και Μαυρομιχάλη, στον 1ο όροφο ενός νεοκλασσικού. Ήχοι σκληροί, τραχείς, μελωδικοί, μελαγχολικοί «γλιστρουν» στην γειτονιά από το παράθυρο. Ακούγεται το La Morte σε 1η εκτέλεση, από τους Αντώνη Β. Κούκιο στην κιθάρα και στα φωνητικά, Πλάτωνα Τσούλο στα τύμπανα και Σπύρο Αναγνώστου (μέλος των Not 2 Without 3) στο μπάσο. Οι Ends With The Sea, όπως ονομάσθηκε το σχήμα, βρίσκουν τον ήχο τους και ξεκινούν.

1η εμφάνιση στον Λόφο του Στρέφη, μαζί με άλλα συγκροτήματα της εποχής. Πρώτα τραγούδια των Ends With The Sea ήταν τα La Morte, Years, Suicide, Take Me, Mirrors Inside Mirrors, όλα συνθέσεις του Αντώνη. Το 1984 την θέση του Σπύρου στο μπάσο παίρνει ο Γιώργος Κ. Κούκιος, αδελφός του Αντώνη και ιδρυτικό μέλος των MOREL, για να ακολουθήσει μια σειρά καλοκαιρινών συναυλιών. Όμως το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς οι Ends With The Sea διαλύονται.

Λίγους μήνες μετά το 1985, οι Αντώνης και Πλάτωνας αναβιώνουν το σχήμα με νέο όνομα Winter Watercolors, από ένα ποίημα του Αντώνη και με νέα μέλη τους Βασίλης Νάκης στα πλήκτρα-σύνθεση, Δημήτρης Δημητρίου μπάσο-σύνθεση-2α φωνητικά και Μάνος Κωνσταντινίδης 2η κιθάρα-σύνθεση-2 φωνητικά-κρουστά. Ο ήχος του συγκροτήματος αποκτά διαφορετικό ύφος, προστίθενται νέα ακούσματα pop, jazz, funk που επηρεάζουν τις συνθέσεις, ορισμένες από τις οποίες παραμένουν από το αρχικό ρεπερτόριο, αλλά με διαφορετική μουσική προσέγγιση και πιο φρέσκες ιδέες. Ο χώρος για τις πρόβες αλλάζει. Το συγκρότημα φιλοξενείται στο υπόγεια στούντιο jam της Χαρ.Τρικούπη, πάντα στα Εξάρχεια, ενώ η 1 τους συναυλία σαν Winter Watercolors, ήταν ένα βράδυ στο αμφιθέατρο της Παντείου.

Watch
Winter Watercolors - La Morte (1st version)

Στους μήνες που ακολούθησαν οι συναυλίες δίνουν και παίρνουν σε χώρους όπως η Μουσική Αποθήκη στην Πλ.Αμερικής, το Cat’s Meow-πρώην Madd Club- στην Συγγρού, το Σκιάχτρο στον Πειραιά, το Tracks επίσης στην Συγγρού, τα 127db & Swing στα Εξάρχεια, Cinema Bar στην Πάτρα κ.α. Τον Μάιο του 1987 συμμετέχουν στον 1ο μουσικό μαθητικό Φεστιβάλ στο Σπόρτινγκ, με την φιλική συμμετοχή της Σάρρας Γαλανοπούλου στο πιάνο και κερδίζουν το 1ο βράβειο με έπαθλο την συμμετοχή τους σε 2 συναυλίες στο Park-Πεδίο του Άρεως, όπου ανοίγουν διαδοχικά τους Last Drive & Παύλο Σιδηρόπουλοκαι Τρύπες & Δημ. Πουλικάκο.

Το συγκρότημα δίνει ραδιοφωνικές συνεντεύξεις, παρουσιάσεις και κριτικές για τις συναυλίες τους δημοσιεύονται στον Τύπο, ενώ συμμετέχουν στην παρουσίαση του δίσκου των MOREL 10.000 Μέρες Από ‘δω στο Cat’s Meow, μαζί με τους Γιώργο Δημητριάδη & τους Μικρούς του Ήρωες. Το 1987 οι WWC επιλέγονται από το υπουργείο Πολιτισμού και την Γενική Γραμματεία Νέα Γενιάς προκειμένου να συμμετάσχουν στην 2η Biennale νέων καλλιτεχνών στην Βαρκελώνη μαζί με άλλους Έλληνες καλλιτέχνες (μουσικούς, εικαστικούς, χορευτές κλπ) αποτελώντας έτσι την ελληνική αποστολή για το φεστιβάλ. Αποσπούν παρά πολύ καλές κριτικές, ενώ γίνεται ειδικό αφιέρωμα στον ισπανικό τύπο για την μουσική αλλά και την σκηνική τους παρουσία. Λίγο πριν ταξιδέψουν για Ισπανία, ηχογραφούν στο “studio 111” το La Morte (2nd version) και το Across The Water. Το La Morte επιλέχθηκε από την διοργάνωση του φεστιβάλ να συμπεριληφθεί στον δίσκο της Biennale μαζί με άλλα συγκροτήματα του φεστιβάλ.

Photo Credits:
Antonis Koukios archives

Ακολούθησε και Τρίτη ηχογράφηση το 1988 στο studio Tracks τα It’s Too Late & Alibi. Την ίδια χρονιά οι WWc συμμετέχουν στην έκθεση “Μικρό Σαλόνι” της Biennale στο Μπάρι της Ιτάλιας για το φεστιβάλ με το όνομα “Tendencias” . Τους φιλοξενεί η Ιταλική τηλεόραση και το ραδιόφωνο, ενώ αφιερώματα δημοσιεύονται στον Ιταλικό Τύπο για τις εμφανίσεις τους. Η τελευταία συναυλία είναι στο “Αν club” στα Εξάρχεια το 1988. Με αυτή τους της εμφάνιση κλείνει ένα ταξίδι πέντε χρόνων στον χώρο της Ελληνικής ροκ σκηνής.

Στους Ends With The Sea συμμετείχαν οι Αντώνης Β. Κούκιος (φωνητικά, κιθάρα, σύνθεση, στίχους), Πλάτων Τσούλος, (τύμπανα ), Σπύρος Αναγνώστου(1983-1984) Γεώργιος Κ. Κούκιος(1984-1985 -ιδρυτικό μέλος των MOREL και αδελφός του Αντώνη) (μπάσο) & στους Winter Watercolors συμμετείχαν οι Αντώνης Β. Κούκιος (φωνητικά, κιθάρα, σύνθεση, στίχους), Πλάτων Τσούλος, (τύμπανα ), Βασίλης Νάκης (πλήκτρα, σύνθεση), Μάνος Κωνσταντινίδης (κιθάρες, σύνθεση, κρουστά, 2α φωνητικά), Δημήτρης Δημητρίου (μπάσο, σύνθεση, 2α φωνητικά).

Photo Credits:
Antonis Koukios archives

Οι Winter Watercolors, σημάδεψαν με την μουσική & εικαστική τους ιδιαιτερότητα την Ελληνική underground ροκ σκηνή της δεκαετίας του ’80. Το 2016, η ιστορία των Winter Watercolors «αναβιώνει» μέσω του  δίσκου «Years 1984-1988», που κυκλοφορεί από την εταιρεία Geheimnis Records. Πρόκειται για μια συλλεκτική παραγωγή, η οποία περιλαμβάνει 300 αριθμημένα βινύλια, εκ των οποίων τα 109 είναι πορτοκαλί βινύλια και τα υπόλοιπα μαύρα, ενώ τα πρώτα 50 εξ’ αυτών περιέχουν και το αντίστοιχο cd.

Ο δίσκος περιέχει 8 τραγούδια των Winter Watercolors που είχαν ηχογραφηθεί σε studio κατά την περίοδο 1986-1988 καθώς και 2 ζωντανές ηχογραφήσεις από το αρχικό τους συγκρότημα Ends With The Sea, στην πρώτη τους συναυλία το 1984 στον Λόφο του Στρέφη.

Πρόκειται για έναν εξαιρετικό δίσκο ο οποίος εξιστορεί την ιστορία ενός συγκροτήματος με σύντομη αλλά σημαντική παρουσία στο undeground ελληνικό ροκ των 80’s. Πέρα από το φανταστικό La Morte, το οποίο αποτελεί και το πιο γνωστό κομμάτι του δίσκου, στο δίσκο θα βρείτε πολλά ακόμη διαμάντια όπως τα I Suppose, It’s too Late, Time After Time κ.α., όλα υπό την χαρακτηριστική φωνητική χροιά του Αντώνη Β. Κούκιου. Τα τελευταία δύο κομμάτια του δίσκου, οι δύο live ηχογραφήσεις δηλαδή, βαδίζουν σε περισσότερο post punk μονοπάτια, και παρόλο που διαφοροποιούνται ηχητικά από τον υπόλοιπο δίσκο αποτελούν σίγουρα ακόμη μία πολύ ευχάριστη έκπληξη του Years 1984-1988.

10 κομμάτια γραμμένα σε 5 χρόνια μας αφηγούνται την ιστορία των γειτονιών της Αθήνας στα μέσα της δεκαετίας των 80’s μέσα από τη ματιά των Winter Watercolours / Ends With The Sea. Ο δίσκος περιλαμβάνει επίσης, ένθετο με τους στίχους των συνθέσεων, φωτογραφίες της περιόδου εκείνης, καθώς και ένα ιστορικό-βιογραφικό.

Τέλος, με αφορμή την κυκλοφορία του δίσκου των Winter Watercolors, την Παρασκευή 5 Μαΐου θα διεξαχθεί η παρουσίαση του δίσκου στο Boiler (Βλαχάβα 9, Μοναστηράκι, Αθήνα). Μετά το τέλος της παρουσίασης θα ακολουθήσει πάρτυ με μουσικές από τους DJ Bwana και A@H20 (ιδρυτικό μέλος των Winter Watercolors), αποκλειστικά με 80’s μουσικές επιλογές.

Ο δίσκος Years 1984-1988 είναι αφιερωμένος στην μνήμη του μέλους και φίλου των Winter Watercolors, Δημήτρη Δημητρίου.

Mirror Inside Mirrors
Alibi
Across The Water
I Suppose
La Morte (1st Version)
La Morte (2nd Version)
It’s Too Late
Time After Time
Years (Ends With The Sea) (Live At Lofos Strefi 1984)
Suicide (Ends With The Sea) (Live At Lofos Strefi 1984)