Young Fathers – Dead

Label: Anticon / Big Dada, Release Date: February 2014

Young Fathers – Dead / releases

9 years ago
by

Είναι από τα πιο hot ονόματα αυτήν την στιγμή στην Ευρώπη. Είναι αντισυμβατικοί, πρωτότυποι και έχουν ταράξει τα νερά της hip hop / ηλεκτρονικής σκηνής. Πέρσι έκαναν δύο απίθανες κυκλοφορίες και τώρα προσφέρουν την τρίτη για την απογείωση.

Μπορεί να έχει ειπωθεί πολλές φορές πως ο τάδε καλλιτέχνης συνδιάζει αυτούς τους ήχους και αυτά τα είδη και δημιουργεί κάτι νέο. Συνήθως όποτε λέγεται αυτό, τουλάχιστον σ’ αυτό το site ισχύει. Έτσι και τώρα. Οι Young Fathers είναι rappers και κάνουν hip hop εντελώς διαφορετικά απ’ ό,τι έχουμε ακούσει μέχρι σήμερα. Δεν γνωρίζουν από όρια, ταμπέλες και συναφή, ενώ η ενέργεια που βγάζουν είναι επικίνδυνα μεταδοτική.

Ξεπήδησαν πριν λίγα χρόνια από την αστείρευτη, πρωτοπόρα πηγή μουσικών ταλέντων και άξιων δημιουργών που συνδράμει όσο λίγες παγκοσμίως στην εξέλιξη της σύγχρονης μουσικής. Ο λόγος για την σκωτσέζικη σκηνή, είτε -συνηθέστερα- από την πρωτεύουσα της βορειοβρετανικής διασκέδασης Γλασκώβη, είτε από το γειτονικό παραμυθένιο Εδιμβούργο όπως στην προκειμένη.

Πρόκειται για ένα τρίο που αποτελούν ένας Λιβεριανός – Alloysius Massaquoi, ένας Νιγηριανός – Kayus Bankole κι ένας Σκωτσέζος – Graham Hastings. Η μουσικής τους “μιλάει”, ενώ οι ίδιοι περισσότερο τραγουδούν παρά μιλάνε. Δηλώνουν πως η μουσική τους πρέπει να είναι αυτή που απευθύνεται στ’ αυτιά και τις καρδιές των ανθρώπων, να τροφοδοτεί συναισθήματα και να βάζει νέες σκέψεις στην λογική.

Watch
Young Fathers - Come To Life (video clip)

Ως Υοung Fathers πρωτοεμφανίστηκαν το 2008 με το single Νοthing Left (So Here’s A Beat) αλλά τότε κανείς δεν τους πρόσεξε ιδιαίτερα. Δύο χρόνια μετά ακολούθησε το single Fevers Worse και την ίδια χρονιά το πρώτο τους EP, Automatic, με τέσσερα κομμάτια και δύο remixes μεταξύ των οποίων και του Γάλλου Fulgeance.

Εκείνα τα χρόνια, τα μέλη των YF, από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας δηλαδή, ενεπλάκησαν και σε άλλες δουλειές, solo κυρίως, ωστόσο από το Automatic ΕΡ και μετά άφησαν τα πάντα στο παρελθόν και επικεντρώθηκαν στην κοινή τους προσπάθεια και το σχήμα που είχαν φτιάξει με βλέμμα προς το μέλλον.

Έτσι, στα τέλη του 2011 έβγαλαν σε κασσέττα το εξαιρετικό Tape One με κάποια σπουδαία κομμάτια, όπως για παράδειγμα το Romance που έγινε και paranoise hit. Το συγκεκριμένο EP πάντως έκανε πάνω από ένα χρόνο να βγει επισήμως, σε CD και βινύλιο, τα οποία τελικά ήρθαν από την Αnticon όπου και υπέγραψαν οι YT.

Κι αν το Τape One ήταν πιο κοντά σε συμβατικές hip hop φόρμες, με abstract στοιχεία αλλά και πειραματισμούς, η αλλαγή του ήχου τους φάνηκε περισσότερο στο Tape Two που ήρθε από την ίδια εταιρεία τον Ιούνιο του 2013, με επίσης πανέμορφα κομμάτια όπως το Come To Life που ακούτε και παραπάνω.

Έπειτα από αυτήν την απαραίτητη who is who παρουσίαση πάμε στο σήμερα.

Watch
Young Fathers - Get Up (video clip)

Από τις 3 Φεβρουαρίου οι Young Fathers κυκλοφορούν την νέα τους δουλειά, πρώτη ολοκληρωμένη ουσιαστικά, το άλμπουμ Dead. 11 κομμάτια σε 37 λεπτά ευφορίας.

Εδώ πια οι YT δείχνουν να είναι από τα πιο up-to-today καινοτόμα groups όχι στο hip hop μόνο, γενικότερα. Συνδιάζουν το βρετανικό γκρίζο που διαβιούν με την αφρικανική καταγωγή τους. Συνδιάζουν το rap με την pop. Καλαίσθητοι και εκκεντρικοί οι τρεις τους δείχνουν ανεπανάληπτοι.

Πολλά πολλά τύμπανα σχεδόν σε όλα τα κομμάτια του Dead, ξέφρενοι ρυθμοί, positive vibes γιατί έτσι θέλουν, δυνατά μπάσα για να σε διαπερνούν, απίστευτα φωνητικά, πλημμυρισμένα κομμάτια από backing vocals, ψυχεδελικές αναφορές της pop και ένα αποτέλεσμα σπουδαίο και μοναδικό σε μονοπάτια μάλλον ανεξερεύνητα.

Το Dead είναι ένα άλμπουμ που θα αγαπηθεί πολύ, έχει ακλόνητη συνοχή, υπέροχες στιγμές και ακόμη κι αν δεν είναι στα γούστα κάποιου είναι αδύνατο να αγνοηθεί η αξία του. Είναι μάταιο να γίνει αναφορά στα κομμάτια ξεχωριστά, κάθε ένα είναι διαφορετικό όσο και όμοιο με τα άλλα. Το σημαντικό σημείο πάντως της κυκλοφορίας είναι η θετική αύρα που προκαλεί η ακρόαση του δίσκου.

Δεν έχετε παρά να τους ακούσετε, ακόμη και τις προηγούμενες δουλειές τους αν δεν το έχετε κάνει ήδη, με την προσμονή που γεννάται να τους δούμε κάποια στιγμή live.

Το Dead κυκλοφορεί μέσα από την Anticon και την Big Dada.

Watch
Young Fathers - Low (video clip)

Dead LP tracklist:
01. No Way – 02:50
02. Low – 03:11
03. Just Another Bullet – 02:37
04. War – 02:50
05. Get Up – 04:06
06. DIP – 03:03
07. Paying – 03:12
08. Mmmh Mmmh – 03:31
09. Hangman – 02:53
10. Am I Not Your Boy – 03:08
11. Ive Arrived – 03:23