Moderat – Reminder

Label: Monkeytown, Release Date: February 2016

Moderat – Reminder / tracks

7 years ago
by

Και ενώ δυο μήνες πριν θρηνήσαμε το “χαμό” της 50Weapons, το βερολινέζικο label διαχειριζόμενο από τους Modeselektor που γνώρισε αμέτρητα πετυχημένα releases από Mark Henning, Bambounou, Benjamin Damage, Truncate, Phon.o και πολλούς άλλους, η Monkeytown, επανέρχεται για άλλη μια φορά με την έκδοση ενός τρίτου ολοκληρωμένου άλμπουμ.

Στο εγχείρημα αυτό όμως, το δίδυμο των Gernot Bronsert και Sebastian Szary δεν είναι μόνο του. Σε συνεργασία με τον μοναδικό Sasha Funke aka Apparat και υπό την ονομασία Moderat, η τριάδα αυτή μετράει ήδη εφτά χρόνια επιτυχίας στο μουσικό προσκήνιο. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα κατάφεραν να μας χαρίσουν δύο ολόκληρα άλμπουμ με το τρίτο να έρχεται προσεχώς την άνοιξη για να συμπληρώσει έτσι την τριλογία.

Και ενώ μετά το II πολλά είχαν ακουστεί για την διάσπαση του μουσικού αυτού σχήματος, το νέο άλμπουμ που κυκλοφορεί την Πρωταπριλιά διαψεύδει οποιαδήποτε τέτοια φήμη. Όχι, δεν είναι πρωταπριλιάτικο αστείο, αν και θα ευχόμασταν να ήταν ψέμα το ότι το άλμπουμ αυτό θα είναι και το τελευταίο τους. Όπως δήλωσαν οι Moderat, το ΙΙΙ θα αποτελέσει και το κλείσιμο της τριλογίας των άλμπουμ τους με αυτό να αποτελεί και το τελευταίο τους έπος της αξεπέραστης αυτής συνεργασίας.

Μόλις λίγες μέρες μετά την έκδοση του πρώτου single του άλμπουμ στην Monkeytown Records που ακούει στο όνομα Reminder, ανέβηκε στο διαδίκτυο και το video clip, το οποίο ξεπέρασε κιόλας τα εκατό χιλιάδες views. To Reminder κυκλοφορεί ψηφιακά από τις 19 Φεβρουαρίου, ενώ σε βινύλιο θα είναι διαθέσιμο από τις 26 του μήνα, με το κομμάτι Fondle να είναι το Β side.

Αποσπώντας αναρίθμητα θετικά σχόλια, την παραγωγή αυτού ανέλαβε εξ ολοκλήρου η επίσης Βερολινέζικη SEHSUCHT, γνωστή για το εξαιρετικό της art work αλλά και για το πλούσιο βιογραφικό της που περιλαμβάνει δουλειές για την Nike καθώς και την Mercedes Benz. Σκηνοθέτης αυτού ο Mate Steinforth και το clip με διάρκεια τρία λεπτά και είκοσι έξι δευτερόλεπτα μοιάζει με trailer από video game.

Η όλη ιστορία λαμβάνει χώρα σκιώδεις αποχρώσεις λευκού και μαύρου. Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με το press release, ένας νέος επαναστατεί σε ένα εμπόλεμο και σκοτεινό τοπίο. Μαζεύοντας μαγικούς κρυστάλλους τους προσφέρει στην συνέχεια σε μια τρισδιάστατη θεότητα η οποία με την σειρά της χαρίζει μάσκες που δίνουν σε αυτόν που τις φορά υπερδυνάμεις. Στην προσπάθεια του αυτή δέχεται διαρκώς επίθεση από ανθρωποειδή εξωγήινα όντα που στόχο έχουν την εξαφάνιση αυτού και των δυο συντρόφων του. Ενώ ο ίδιος καθ’όλη την διάρκεια του clip φαίνεται να αποποιείται την χρήση της οποιαδήποτε μάσκας, τελικά την φοράει και φαίνεται να μεταμορφώνεται και έπειτα να μεταφέρεται σε άλλη διάσταση.

Γενικότερα, το όλο βίντεο κρίθηκε πως πιθανότατα αποτελεί ανοιχτό σχόλιο για τον διαρκή πόλεμο που καλά κρατεί ακόμα δυστυχώς στην Μέση Ανατολή. Εμείς απλώς θα λέγαμε πως θα μπορούσε να κατακρίνει την τρέλα της σημερινής αστικής ζωής, ενώ ταυτόχρονα απομυθοποιεί την πραγματικότητα του τώρα που σε αναρίθμητα σημεία της γης έχει φτάσει να φαντάζει επίγεια κόλαση.

Τέλος, όσον αφορά το κομμάτι, μας υπενθυμίζει τα γνώριμα breaks των Modeselektor που μπερδεύονται περίτεχνα με τα vocals του Apparat καταλήγοντας σε ένα εκρηκτικό και συνάμα γλυκό αποτέλεσμα. Αν και πολλά είναι τα σημεία εκείνα στο κομμάτι που παραπέμπουν στο Bad Kingdom, ο ήχος αυτήν την φορά είναι αρκετά πιο φουτουριστικός χωρίς φυσικά να λείπουν τα κλασσικά χαρακτηριστικά του μοναδικού beat των Moderat για τον οποίο και ξεχωρίζουν.

Watch
Moderat - Reminder