
6 years ago
by Shinobil
Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί εκτεταμένη βιβλιογραφία γύρω από το Hip Hop, με κάθε τίτλο να δίνει βάση σε κάποια από τις παραμέτρους της Hip Hop κουλτούρας, είτε πρόκειται για MCing, Graffiti, φιλοσοφία, είτε ακόμη και για μπίζνες.
Οι παρακάτω 7 επιλογές παρουσιάζουν το ίδιο εύρος στην γκάμα, τόσο θεματολογικά, όσο και από θέμα έτους κυκλοφορίας. Σίγουρα έχουν μείνει έξω από την λίστα σημαντικά βιβλία· θα συμπεριληφθούν (αφού έχετε διαβάσει πρώτα αυτά) στην επόμενη λίστα “Άλλα 7 Βιβλία Για Το Hip Hop”. Καλή ανάγνωση!

1. “The Gospel of Hip Hop – First Instrument” (2009)
KRS ONE
Εκδ. powerHouse Books
Το Ευαγγέλιο του Hip Hop, σύμφωνα με τον KRS ONE. Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 2009, όμως ο KRS το έγραφε 10 χρόνια. Πρόκειται για μία φιλοσοφική-ιστορική καταγραφή της ουσίας του Hip Hop, έτσι όπως την αντιλαμβάνεται ο επονομαζόμενος “Δάσκαλος” του Hip Hop.
Το φιλοσοφικό στοιχείο υπερισχύει σε αυτόν τον τόμο των 830 σελίδων, όπου ο KRS αναλύει τον τρόπο που βλέπει ο ίδιος το Hip Hop, σαν φιλοσοφία που ξεπερνά τα όρια της φυλής, ηλικίας, πολιτισμού, επαγγέλματος κλπ, θεωρώντας ο ίδιος πως ένα τέτοιο σύγγραμμα θα μπορούσε να εκφράζει την πραγματικότητα του σύγχρονου Hiphopper. Σίγουρα πολλές απόψεις που εκφράζονται είναι αμφιλεγόμενες ή συζητήσιμες, όπως σε οποιαδήποτε φιλοσοφική πραγματεία, το εγχείρημα όμως δεν παύει να είναι εντυπωσιακό και άξιο προσοχής.

2. “The Wu-Tang Manual” (2005)
The RZA
Εκδ. Riverhead Books
To “Εγχειρίδιο των Wu-Tang” από τον ιδρυτή και de facto αρχηγό του εμβληματικού αυτού γκρουπ, δίνει στον αναγνώστη τις πληροφορίες που ίσως του έλειπαν σχετικά με την ιδιαίτερη πορεία των Wu-Tang, από τα νεανικά χρόνια των μελών του συγκροτήματος ως την επιτυχία.
Ξεκινάει με μία μικρή παρουσίαση κάθε μέλους του γκρουπ, όπως και των αμέτρητων ψευδώνυμων του καθενός. Στην συνέχεια αναλύει το πώς ο RZA κατάφερε με την “δικτατορία”, στην οποία είχαν συμφωνήσει όλοι τους να συμμετάσχουν, να κάνει τους Wu-Tang ένα από τα πιο δημοφιλή και επιτυχημένα groups όλων των εποχών. Βλέπει κανείς σε αυτό το κομμάτι πως το 5ετές πλάνο του RZA και τις σκακιστικές επιχειρηματικές του κινήσεις, κάνουν ξεκάθαρο το ότι η τελική επιτυχία δεν ήταν προϊόν τύχης ή μόνο καλλιτεχνικού ταλέντου. Άλλα θέματα με τα οποία ασχολείται είναι η φιλοσοφία, από τον Βουδισμό ως τον Μύθο του Περσέα, τα κόμιξ, το σκάκι, το οργανωμένο έγκλημα, όπως και ένα μίνι-λεξικό για δυσνόητα Wu-Tang slang. Σίγουρα ένα απαραίτητο ανάγνωσμα για κάθε πιστό οπαδό των Wu-Tang.

3. “Ice: A Memoir of Gangster Life and Redemption – from South Central to Hollywood” (2011)
Ice-T & Douglas Century
Εκδ. One World
Στην λίστα αυτή κάλλιστα θα μπορούσε να είχε συμπεριληφθεί το πρώτο βιβλίο του Ice-T, το “The Ice Opinion: Who Gives A Fuck?” του 1994, όμως σε εκείνο το βιβλίο ο Ice-T αναλύει περισσότερο της απόψεις του και όχι τόσο την ιστορία του, κάτι που κάνει αναλυτικά στο “A Memoir…”. Από τα παιδικά του χρόνια, το πώς ξαφνικά έμεινε ορφανός και μετακόμισε στο Los Angeles, τις ληστείες και πώς τις έκαναν, το πρώτο του παιδί στα 17, τις πρώτες ηχογραφήσεις, τα πρώτα live, τους πρώτους δίσκους και τις περιοδείες.
Βλέπει κανείς μέσα από τις διηγήσεις του Ice-T την γέννηση του Hip Hop στο Los Angeles. Έχει να διηγηθεί τόσα πολλά και αυτά κρατάνε τον αναγνώστη σε ένα συνεχές ενδιαφέρον, όπως η όλη ιστορία με το “Cop Killer” της Thrash Metal μπάντας του, Bodycount, και το πώς κατέληξε να τον κατονομάζει δημόσια ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Παρακολουθήσεις από το FBI, αλλά και οι πρώτες ταινίες και η μετέπειτα καθιέρωσή του σαν ηθοποιός εκτός από rapper. Ο Ice-T ξέρει να αφηγείται ιστορίες και η ιστορία του “από το South Central στο Hollywood” είναι μία ιστορία άρρηκτα συνδεδεμένη με την ίδια την ιστορία του Hip Hop.

4. “Hip Hop Family Tree Vol.1 1970s – 1981” (2013)
Ed Piskor
Εκδ. Fantagraphics
Ένα κόμικ το επόμενο ανάγνωσμα της λίστας. O πρώτος αυτός τόμος του Hip Hop Family Tree συγκεντρώνει όλα τα πρώτα τεύχη του κόμικ τα οποία είχε κυκλοφορήσει ξεχωριστά ο Ed Piscor και, όπως αποκαλύπτει ο τίτλος του, εξιστορεί τα γεγονότα από τις πρώτες μέρες και την γέννηση του Hip Hop ως το 1981, δηλαδή παραμένει και πάλι σε αρκετά πρώιμο χρονικό στάδιο όσον αφορά την εξέλιξη της κουλτούρας. Ο Ed Piscor έχει αφιερώσει πολλές ώρες μελέτης και εργασίας, τόσο για να είναι η αφήγηση ιστορικά ορθή, όσο και οι χαρακτήρες αντιπροσωπευτικοί των ατόμων και των καταστάσεων που απεικονίζονται.
Αποτελεί μία συναρπαστική εξιστόρηση των πρώτων χρόνων του Hip Hop, από τα party του Kool Herc, τον Afrika Bambaata, την Sylvia Robinson και τους Sugarhill Gang, τον νεαρό Russel Simmons και τους ακόμη νεότερους RUN DMC προ RUN DMC ως τους Funky 4 + 1, Cold Crush Brothers, Grandwizard Theodore και όλους όσους έβαλαν τους πρώτους λίθους σε αυτό που έμελλε να μετεξελιχθεί σε μία παγκόσμια μουσική και πολιτισμική δύναμη με το όνομα Hip Hop. Το κόμικ συνεχίζεται και ήδη έχουν κυκλοφορήσει οι τόμοι “Vol.2: 1981-1983”, “Vol.3: 1983-1984” και “Vol.4: 1984-1985”.

5. “Subway Art” (1984)
Martha Cooper & Henry Chalfant
Εκδ. Holt, Rinehart and Winston
Το Subway Art αποτελεί ένα από τα πιο ιστορικά βιβλία με θέμα την αστική τέχνη και την φωτογράφισή της. Έχει αποτελέσει ορόσημο στον τομέα του και έχει βοηθήσει στην εξάπλωση του Graffiti σε διεθνές επίπεδο. Η Martha Cooper, μία από τις σημαντικότερες φωτογράφους του Hip Hop, αποτυπώνει σε αυτό το φωτογραφικό λεύκωμα τρένα, τρένα και ακόμη περισσότερα βαμμένα τρένα! Μία Νέα Υόρκη γεμάτη graffiti κατά τα πρώτα χρόνια της εξάπλωσής του.
Το βιβλίο περιλαμβάνει κομμάτια πολλών πρωτεργατών και διάσημων πλέον εκπροσώπων του είδους, όπως οι Seen, Dondi, Lady Pink, Zephyr κ.ά. Το 2009 κυκλοφόρησε σε πολυτελή μεγάλη έκδοση με αφορμή την 25η επέτειο από την πρώτη κυκλοφορία του.

6. “Ego Trip’s Book Of Rap Lists” (1999)
Sacha Jenkins, Elliott Wilson, Chairman Mao, Gabriel Alvarez, Brent Rollins
Εκδ. St. Martin’s Griffin
To Ego Trip ήταν ένα περιοδικό με νέα σχετικά με το Hip Hop, το οποίο ξεκίνησε να κυκλοφορεί το 1994, εξέδωσε συνολικά 13 τεύχη και ήταν γνωστό για τον ασυμβίβαστο χαρακτήρα του. Όταν το περιοδικό σταμάτησε να κυκλοφορεί, οι συντελεστές του συνέχισαν να ασχολούνται με την Hip Hop αρθρογραφία/ειδησεογραφία και ένας από τους καρπούς των κόπων τους είναι το “Ego Trip’s Book Of Rap Lists”, το οποίο είναι ακριβώς αυτό που δηλώνει ο τίτλος του, ένα βιβλίο με πολλές και ενδιαφέρουσες λίστες για διάφορα θέματα, όπως “οι πρώτοι 22 Hip Hop καλλιτέχνες που υπέγραψαν σε μεγάλες εταιρίες”, “οι 11 πηγές έμπνευσης του Guru” και “Rappers που χρησιμοποίησαν τον ίδιο στίχο σε δύο διαφορετικά κομμάτια”.
Το βιβλίο καλύπτει πληθώρα θεμάτων, ενώ η κατανομή των λιστών είναι εύχρηστη και μία ματιά και μόνο στα περιεχόμενα τραβάει αμέσως τον αναγνώστη σε αυτή την επίπονη μελέτη της ομάδας του Ego Trip.

7. “Το ΗIP HOP Δε Σταμάτα” (2003)
Χρήστος Τερζίδης
Εκδ. ΟΞΥ
Το βιβλίο του Τερζίδη ήταν η πρώτη προσπάθεια να εκδοθεί κάποιο βιβλίο σχετικά με το ελληνικό Hip Hop, ενώ η ελληνική βιβλιογραφία στο αντικείμενο παραμένει ακόμη περιορισμένη. Το 2003 και η περίοδος λίγο πριν, κατά την οποία έγραφε το βιβλίο, μας βρίσκει με αυτούς που σήμερα αναγνωρίζουν όλοι ως τους πρωτεργάτες του Hip Hop στην Ελλάδα. Λίγα συγκροτήματα δραστηριοποιούνταν στην χώρα, κυκλοφορώντας σημαντικές δουλειές και χτίζοντας τα θεμέλια για αυτό που θα ακολουθούσε αμέσως μετά: την πανελλήνια έκρηξη του Hip Hop και την εμφάνιση πληθώρας νέων συγκροτημάτων.
Ο συγγραφέας συναντά και παίρνει συνεντεύξεις από τους Terror X Crew, FF.C, Active Member, Ημισκούμπρια, Goin’ Through, σε μία ενδιαφέρουσα καταγραφή αυτού που σήμερα ονομάζεται από τους παλαιότερους “χρυσής εποχής” του ελληνικού Hip Hop.