Best Video Clips of 2015

Έφτασε η στιγμή να σας παρουσιάσουμε και την τέταρτη κατηγορία με τα καλύτερα της χρονιάς που πέρασε πριν λίγες ημέρες, όπως τα ψήφισαν και τα ανέδειξαν οι παραγωγοί του πρωτοπόρου σταθμού.

Best Video Clips of 2015 / various

7 years ago
by

Μετά την παρουσίαση τις προηγούμενες ημέρες των Best Tracks, Best Remixes και Best Albums κατά σειρά, σύμφωνα πάντα με τις προτιμήσεις και επιλογές των δεκάδων ραδιοφωνικών παραγωγών του Paranoise που ανέδειξαν τα καλύτερα της χρονιάς που πέρασε, έφτασε η ώρα και για ακόμη μία κατηγορία.

Η τέταρτη και τελευταία είναι αυτή με τα 10 Καλύτερα Video Clips του 2015, μιας χρονιάς έντονης και πλούσιας, τόσο από άποψη καινούριων μουσικών παραγωγών, όσο κι από άποψη των video clips που συνόδευσαν τις κυκλοφορίες.

Μπορείτε να τα απολαύσετε παρακάτω!

 

10. Skeptical – Imperial [Exit Records]

Ξεκινώντας με μια μυστήρια, σκοτεινή και κριτική διάθεση από τον προφητικό πρόλογο απαγγελίας στα φωνητικά, ο χρόνος αρχίζει να κυλάει χαοτικά σε ένα σύμπλεγμα παρελθόντος και μέλλοντος μέσα από εικόνες αυτοκινήτων που κινούνται μπρος-πίσω. Ο χρόνος είναι κυβερνήτης όλων και το βίντεο σε συνεχείς μονταρισμένες εικόνες δείχνει τον main character του clip να βαδίζει ίσα με τον χρόνο γράφοντας το μέλλον του ή να κάνει παρκούρ κόντρα σε αυτόν λες και έχει την δυνατότητα να τον χειρίζεται, όσο παράλληλα το περιβάλλον του κινείται ακριβώς αντίθετα από αυτόν. Άνθρωποι, ποδήλατα, αυτοκίνητα, πουλιά, τα βαγόνια του underground, ακόμα και το London Eye.

Σωστά καταλάβατε, το βίντεο γύριστηκε σε μία από τις γνωστότερες χαοτικές πόλεις που δεν είναι άλλη από το Λονδίνο. Εκεί όπου ο χρόνος κατακτά τα πάντα και όλα περνούν από μπροστά σου με ταχύτητα φωτός. Τόσο πολύ, που το παρελθόν και οι αναμνήσεις που δημιουργείς και δεν συνειδητοποιείς όσο βρίσκεσαι εκεί, μοιάζουν να χάνονται γρήγορα στο μέλλον που βρίσκεται στην γωνία και σε πλησιάζει από στιγμή σε στιγμή. Εξαιρετική μετάφραση του συναισθήματος που σου προκαλέι αυτή η τρομερή πρωτεύουσα σε συνδυασμό με το βρώμικο και ζωηρό Drum & Bass ήχο τρέλας του Skeptical στο Imperial.

Watch
10. Skeptical - Imperial

9

9. Tendts – Sun [Fair Weather Friends]

Το δίδυμο των Ελλήνων brothers Tendts κυκλοφόρησαν το φετινό φθινόπωρο την ολοκληρωμένη τους δουλειά Cheap Poetry και μαζί της το official video του μαγευτικού, dreamy, γεμάτου μελωδίες single με τίτλο Our Sun. Νοσταλγική, αλλά ελπιδοφόρα παραγωγή που σίγουρα είναι ωδή προς τον ήλιο μας, όποιος κι αν είναι αυτός, μεταφορικά ή κυριολεκτικά. Διακρίνοντας επιρροές από σχήματα όπως Mount Kimbie και Jamie XX που κινούνται στο γενικότερο φάσμα της electronica με ατμοσφαιρική dubstep, chillwave, downtempo, το κομμάτι εξελίσσεται συνεχώς. Σε ταξιδεύει και νιώθεις ότι σε βάζει να δώσεις έναν προσωπικό προορισμό. Σε μια ολόφρεσκια εικόνα αξιόλογων χαμηλών και fish eye λήψεων, μεταφράζει και εκφράζει το ρόλο του κάθε στοιχείου, stem, ηχητικών κυμμάτων και ταλαντεύσεων του κομματιού μέσω τεσσάρων κοριτσιών που καλύπτουν μια ισορροπημένη ποικιλία τύπων και σωματότυπων.

Η ισότητα και η ένωση που τις κάνει ένα και απαραίτητη την μία προς την άλλη, αποτελεί την contemporary χορογραφία τους που μιλάει με εικόνες για το Our Sun. Κάθε κίνηση και κάθε κορίτσι αντιπροσωπεύει και ένα στοιχείο ήχου. Μια αλληλουχία κινήσεων προβάλλουν ολόκληρο το stem αυτού του ήχου. Πλάνα σε ένα minimal λευκό χώρο που αυτόματα ρίχνει τα βλέμματα πάνω στην ανθρωπόμορφη ύπαρξη των sound elements στα κορίτσια και έτσι ενδυναμώνει την παρουσία και τις κινήσεις τους. Δευτερεύοντα υπαρκτά χρώματα στο σετ όπως τα παστέλ φυστικί και κουφετί ροζ, εμπνέουν το video art να παίξει επιπλέον με neon χρωματικά πέπλα που μαγνητίζουν και back & forth cuts που μεταφράζουν τα special effects όσο ήχος και εικόνα ευθυγραμμίζονται. Βλέπουμε το single να παίρνει σάρκα και οστά σε μια απόλυτα φρέσκια και αξιόλογη δουλειά που εκτελέσθηκε με αρκετά ευρωπαϊκά δεδομένα και θυμίζει εικονικά δουλειές όπως της Shura, αλλά σίγουρα με πιο πνευματικό, ευρύ περιεχόμενο πλαισίωσης της ηλεκτρονικής μουσικής και σαφώς περισσότερο συναίσθημα.

Watch
9. Tendts - Sun

8. Little Simz – Dead Body [Age 101 Music]

Μία θέση πιο πάνω στην κατάταξη, δηλαδή στην θέση #8 θα βρούμε μία από τις σπουδαιότερες ανερχόμενες μουσικές παρουσίες, ειδικά στον χώρο του hip hop, την εξαιρετικά ταλαντούχα 21χρονη Βρετανίδα καλλιτέχνη Little Smith. Το βίντεο κλιπ της Dead Body είναι τρομερά σκούρο και μυστήριο, όπως υποδηλώνει και ο τίτλος του. Η ξεχωριστή εικόνα θυμίζει κάτι ανάμεσα σε τρέιλερ του True Detective και Kode9 με Spaceape στο 9 Samurai.

Εκρηκτικό από τα πρώτα δευτερόλεπτα σε καθηλώνει αμέσως. Ειδικά αν κάποιος δεν είναι συνηθισμένος να βλέπει τα βίντεο κλιπ, σε αυτήν την περίπτωση η αιχμηρή ασπρόμαυρη φωτογραφία λειτουργεί ως γρήγορο αγκίστρωμα. Eίναι αναμφίβολα ένα πολύ ιδιαίτερο και “δυνατό” βίντεο, σε σκηνοθεσία του Jeremy Cole, τις εικόνες του οποίου ντύνει η Little Simz με τρομερά βαρείς στοίχους που, όπως σημειώνει, είναι από τα πιο αντιπροσωπευτικά κομμάτια της προσωπικότητάς της. To Dead Body αποτέλεσε κομμάτι του εξαιρετικού album A Curious Tale of Trials + Persons που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο μέσα από το προσωπικό label της Lil Smith, Age 101 Music.

Watch
8. Little Simz - Dead Body

7

7. James Pants – Artificial Lover [Stones Throw]

Ένα από τα καλύτερα βίντεο που συνόδευσαν κομμάτια από κυκλοφορίες του 2015 ήταν σίγουρα και αυτό του Artifial Lover, και δικαίως βρίσκεται στην δεκάδα των κορυφαίων. Το συγκεκριμένο κομμάτι είναι παραγωγή του ικανότατου πολυ-οργανίστα Αμερικανού μουσικού James Singleton, James Pants όπως είναι γνωστός, και ήταν ένα από τα κομμάτια που ξεχώρισαν από το τελευταίο προσωπικό album του και έκτο κατά σειρά, Savage LP, το οποίο κυκλοφόρησε τον Απρίλιο στην σπουδαία Stones Throw Records.

Το video clip που έφερε τον Pants στις πρώτες θέσεις της εν λόγω κατηγορίας, έχει απόλυτη ταύτιση με το ύφος του μουσικού κομματιού, καθώς διακατέχεται έντονα από το vaporwave στυλ, όπως αυτό αποδίδεται τα τελευταία χρόνια όταν και εμφανίστηκε στην ορολογία: νοσταλγική γοητεία με ρετροφουτουριστική αισθητική, σκωπτική – σχεδόν παρωδική ψηλάφηση σύγχρονων θεμάτων που εμπίπτουν συνήθως στο ζήτημα του υπερ-καταναλωτισμού, εμπράγματων ειδών αλλά και τεχνολογίας, στην μαζική κουλτούρα, στην 80’s και 90’s επιρροή.

Watch
7. James Pants - Artificial Lover

6. Mo Kolours – Orphan’s Lament [One-Handed Music]

Στην 6η θέση βρίσκουμε τον τρομερά ενεργητικό μουσικό Mo Kolours! Ο Mo Kolours, κατά κόσμον Joseph Deenmamode, τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να φτιάξει έναν χαρακτηριστικό, δικό του ήχο, μέσα από πληθώρα samples, δικής του ενορχήστρωσης και προφανώς των χαρακτηριστικών φωνητικών του. Το κομμάτι Orphan’s Lament βρίσκεται στο album Textures Like Sun που κυκλοφόρησε εντός του 2015, και έχει πάρει το όνομα του από ένα Μογγολικό παραδοσιακό τραγούδι.

Το βιντεοκλίπ βασίζεται πάνω στους στίχους του κομματιού με μια προφανώς πιο trippy και ψυχεδελική διάθεση! Το πως θα το ερμηνεύσει κάποιος βέβαια έχει να κάνει κυρίως με την οπτική γωνία του καθενός, μιας και οι στίχοι καθώς και το βίντεο βασίζονται σε “μόνιμα ενωμένα αντικρουόμενα” όπως το “Fall, only to get up again”.

Watch
6. Mo Kolours - Orphan's Lament

5. Floating Points – Silhouettes [Pluto]

Floating Points είναι το ψευδώνυμο του Άγγλου μουσικού Sam Shepherd, ο οποίος είναι ένας από τους πλέον καταξιωμένους παραγωγούς ηλεκτρονικής μουσικής με κυκλοφορίες στην Planet Mu, στην Ninja Tune (με το Ensemble που ηγείται) μα και στην δική του, Eglo Records. Έχοντας κλασική παιδεία από μικρή ηλικία, δεν χάνει ποτέ την ευκαιρία να δείξει την αγάπη του για την Jazz, είτε αυτό είναι στις παραγωγές του, είτε στα dj sets του, και να εκπλήξει τους ακροατές του.

Το πολυ-αναμενόμενο ντεμπούτο άλμπουμ του ήρθε και έσκασε σαν βόμβα τον Νοέμβριο. Μέσα από αυτό έχουμε το υπέροχο κομμάτι Silhouettes (I, II & III) μαζί με το βιντεοκλίπ του. Παλλόμενες δέσμες φωτός ζούνε και εξελίσσονται μαζί με την μουσική σε άγονα φυσικά τοπία. Καθώς συμβιώνουν οι σχεδόν “εξωγήινες” δέσμες φωτός με το υπάρχον τοπίο, αρχίζουν να αντιδρούν και τα δύο συνδυαστικά στις αλλαγές και τις δυναμικές της μουσικής, δημιουργώντας ένα μαγευτικό αποτέλεσμα.

Watch
5. Floating Points - Silhouettes

4. Jamie XX – Gosh [Young Turks]

O Jamie XX, γεννημένος Jamie Smith, μέλος της μπάντας που δεν χρειάζεται να σας συστήσουμε ιδιαίτερα, τους The XX, μας έδωσε κι αυτός φέτος το ντεμπούτο άλμπουμ του και βρίσκεται μια θέση παραπάνω. Το In Colour είναι ένα αμάλγαμα πολλαπλών επιρροών από House και Uk Garage μέχρι Dancehall, το οποίο όμως φιλτράρεται μέσα από το ευρηματικό μυαλό του Άγγλου παραγωγού. Από το συγκεκριμένο άλμπουμ το οποίο μάλιστα έχει βρεθεί σχεδόν σε όλες τις λίστες με τα top καλύτερα άλμπουμ του 2015 -όπως και στην δική μας- έχουν βγει 4 βιντεοκλίπ για κομμάτια του, προφανώς όλα άξια αναφοράς, μα ένα είναι που κάνει μεγαλύτερη αίσθηση.

Αυτό είναι το Gosh που είναι ένα σαγηνευτικό -για πολλούς λόγους- βίντεο, το οποίο αρμόζει αισθητικά άρτια με το κομμάτι καθώς σε όλη την διάρκεια του περιπλανόμαστε στο διάστημα, φτάνοντας κάποια στιγμή και στην γη, ενώ ακούγεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα η έκφραση “Ooh my gosh”. Δείτε και θα καταλάβετε τι εννοούμε. Το βίντεο έχει σκηνοθετήσει ο Erik Wernquist με εικόνες -μεταξύ άλλων- της Nasa και του Goddard Space Flight Center.

Watch
4. Jamie XX - Gosh

3

3. Sim Hutchins – I Will Unify The Hood Through My Vision [No Pain In Pop]

Ο ρετροφουτουριστής audio-visual καλλιτέχνης από το Essex κατάφερε με το φετινό του ντεμπούτο στην No Pain In Pop να κάνει πολλούς από το τους παραγωγούς του Paranoise να παραμιλούν για το έργο του. Η αγάπη του Sim Hutchins για τον αναλογικό εξοπλισμό “ακούγεται” σε ολόκληρο το I Enjoy To Sweep A Room, αλλά την “βλέπουμε” και στα εξαιρετικά βίντεο με τα οποία συνοδεύει τα κομμάτια του δίσκου. Η “αρχειακή” αυτή προσέγγιση όμως, δεν γίνεται -ευτυχώς- χάριν μιας νοσταλγίας για τα παλιά καλά χρόνια που περάσανε και τώρα δεν είναι όπως τότε. Ο Hutchins είναι από τα πιο φρέσκα ακούσματα της χρονιάς που μας πέρασε και η κυκλοφορία αυτή αν και δεν ακούστηκε όσο θα έπρεπε, μπορεί να σταθεί επάξια δίπλα στους δίσκους των Holly Herndon, Visionist, Rabbit, Elysia Crampton και όλου αυτού του σύγχρονου ρεύματος της νέας ηλεκτρονικής μουσικής.

Όπως και οι προαναφερθέντες καλλιτέχνες, η θεματολογία του Hutchins έχει να κάνει μεταξύ άλλων με την τεχνολογία, το ίντερνετ και τον τρόπο που διαμορφώνονται σήμερα, αλλά και σε σχέση με το παρελθόν, οι ανθρώπινες σχέσεις μέσα από αυτό. Το παρόν βίντεο είναι μια κριτική στην άποψη που παλαιότερα αντιμετώπιζε φοβικά την επιρροή που θα έχουν οι υπολογιστές στις ζωές μας στο μέλλον, όπως αυτή καταγράφηκε στο βιβλίο του Huwbert Dreyfus, On The Internet.

Watch
3. Sim Hutchins - I Will Unify The Hood Through My Vision

2

2. King L Man feat. Kiki Hitomi – 7MWM We Want More [Qrates]

Μόλις μία ανάσα από την κορυφή της κατάταξης με τα αγαπημένα video clips του Paranoise και των παραγωγών του για το ’15, έφτασε το κομμάτι 7MWM We Want More. Πρόκειται για ένα track που έβγαλε πρόσφατα ο κάτοικος Τενερίφης dj και μουσικός παραγωγός D. WattsRiot, μέλος της διάσημης Βρετανικής, έντονα πολιτικοποιημένης world fusion μπάντας Fun-Da-Mental, μέσα από το project του King L Man.

Πρόκειται για την άκρως ενδιαφέρουσα κυκλοφορία που έλαβε χώρα προσφάτως, το φθινόπωρο, στην Qrates Records, ένα πρωτοποριακό start-up που στοχεύει στην τύπωση βινυλίων μέσω crowd-funding campaign και κυκλοφορία σε μικρό αριθμό αντιτύπων, πχ 100 ή 300, άμα τη επίτευξη του στόχου της καμπάνιας. Ουσιαστικά η Qrates αποσκοπεί στο να βοηθήσει μικρά labels να πραγματοποιήσουν μια κυκλοφορία σε φυσική μορφή και μάλιστα σε βινύλιο, αλλά και να αποκομίσουν κάποιο ικανοποιητικό κέρδος από αυτό.

Στο κομμάτι 7MWM We Want More τώρα, ο King L Man συνεργάστηκε με την Κiki Hitomi των King Midas Sound, που εμπλουτίζει την παραγωγή με τα θεσπέσια, χαρακτηριστικά φωνητικά της, αλλά και με τον φοβερό και καταξιωμένο πολυ-οργανίστα Nick Page, γνωστό και ως Dubalah αλλά κι από το εξαιρετικό project του Dub Colossus, ο οποίος συνεισφέρει παίζοντας μπάσσο. Το αποτέλεσμα είναι άρτιο, και φέρει εμφανώς επιρροή από τις τεχνικές ενός εκ των κορυφαίων της Dub, του Adrian Sherwood.

Η Hitomi επαναλαμβάνει “we want some more” με το κομμάτι να αποτελεί κατ’ ουσίαν διακήρυξη κατά της ανθρώπινης απληστίας, ενώ η ίδια δίνει την εξής περιγραφή: “…human desires are endless. Our wisdom and power should extend beyond our own immediate personal benefits and extend to all living things on this earth. We must practice to control our desire”. Ταυτόχρονα, το video μοιράζεται ανάμεσα σε εικόνες -με εξαιρετική φωτογραφία- από τοπία της Άπω Ανατολής, και σκηνές από πρόσφατες διαδηλώσεις στις ΗΠΑ υπέρ κοινωνικών δικαιωμάτων.

Watch
2. King L Man feat. Kiki Hitomi - 7MWM We Want More

1. FKA Twigs – M3LL155X [Young Turks]

Το M3LLI55X (Μελίσσα) όπως ψηφίστηκε και στα top albums για το 2015 από τους Paranoisers, ήταν η επιστροφή έκπληξη της FKA Twigs για την χρονιά που πέρασε. Κυκλοφόρησε ενιαία σε ένα 16 minute video clip που αυτόματα θεωρείται short film και επομένως statement και όχι κάτι που φτιάχτηκε δήθεν για να εντυπωσιάσει. Το video περιλαμβάνει 4 chapters για τα 4 από τα 5 κομμάτια του EP και είναι ένα αποτέλεσμα που επιτεύχθηκε με τον συνεργάτη της Beyoncé, ονόματι Boots.

Καθώς ξεδιπλώνει ωμά, άμεσα και τολμηρά τις εικόνες του, το M3LLI55X δημιουργεί ξεκάθαρα και απόλυτα ερωτήματα για την θηλυκότητα, το σεξ και την δύναμη. Η αναπαράσταση ενός sex doll υπό το στίχο “I’m your doll” από την ίδια την FKA Twigs, κατόπιν η εγκυμοσύνη της και η απομόνωσή της από τον εικονιζόμενο υποτιθέμενο partner αψηφώντας τον με την δήλωση “wont give birth till you insert yourself inside of me” και άλλες bold φράσεις όπως “Am I dancing sexy tet?”, “will you f*ck me while I stare at the sun?” και “break away from being told who I am” λειτουργούν άμεσα ως σύμβολα προβληματισμού για τα παραπάνω θέματα.

Το soundtrack φυσικά σε new trip hop, electronica & dream/art pop μονοπάτια, εξυμνύει τον πειραματισμό, ντύνει την ιδιαιτερότητα και την περιέργεια της Twigs και της δίνει πάτημα να αναδείξει, όχι μόνο το προσωπικό της στυλ και τους στίχους διαμαρτυρίας της, αλλά και και τις μοναδικές χορευτικές της ικανότητες για τις οποίες ήταν γνωστή εξαρχής με πιο mainstream όμως τρόπο.

Το M3LLI55X είναι μια δουλειά που θα έπρεπε όλοι να εξετάσουμε και να λάβουμε υπόψιν και σίγουρα τιμάει την pop και την feminist pop υποκατηγορία της, ιδίως για τον ήχο του, τις εικόνες του και την σκηνογραφία του γενικότερα. Είναι κάτι που πραγματικά έλειπε από την βιομηχανία και δίκαια καταλαμβάνει την #1η θέση στα Video Clips του 2015.

Watch
1. FKA Twigs - M3LL155X