
10 years ago
by Northical
Ακούγοντας πρόσφατα τον δίσκο: Sacred System Book Of Exit – Dub Chamber 4, και ψάχνοντας στο discogs διαπίστωσα ότι το 2002 έκλεισε ένας κύκλος από κάποιες κυκλοφορίες με το όνομα Sacred System.
Όσοι καλλιτέχνες κατάφεραν μέσα στην δισκογραφία τους να κρατήσουν μια συνέπεια σε κάποια θεματικά «projects» που είχαν κατά καιρούς παράλληλα με την main δισκογραφία τους, το ελάχιστο που μπορεί να πει κανείς είναι ότι έχουν ακούραστο ταλέντο. Θεώρησα ενδιαφέρον να γράψω κάτι για τον Bill Laswell, Αμερικάνο μπασίστα, παραγωγό και ιδρυτή label, και το project του Sacred System.
Δεν υπάρχει λόγος κανείς να κατηγοριοποιήσει την τεράστια και χαοτική δισκογραφία του Bill Laswell. Δεν ξέρω τι παίζει στα live του πλέον. Επειδή φαγώθηκα για συμμάζεμα όμως, αυτά τα δισκάκια που έβγαλε μαζί με αυτούς που αποτέλεσαν το Sacred System, έχουν πέραν του ονόματος, κοινό ήχο: κάτι σαν dub, ethnic, ambient και κοινή αισθητική: σκοτεινό, global, chill και urban.
O Laswell ξεκινάει δισκογραφικά αρχές 80’s. To Sacred System σκηνικό έγινε το 1996 όταν με άλλους γνωστούς-άγνωστους μουσικούς έβγαλε το Chapter One – Book Of Entrance. Το «ιερό σύστημα» δηλαδή, που με ένα μυστικιστικό εξώφυλλο σε πάει στην ύπαιθρο χωρίς να μπορείς να βγεις από την άσφαλτο. Λίγα και μεγάλης διάρκειας tracks χωρίς στίχους αποτελούν τον δίσκο. Κυκλοφόρησε σε LP και CD από την θρυλική εταιρία ROIR, και ηχογραφήθηκε στο Brooklin της Νέας Υόρκης.
Το βασικό εργαλείο είναι το μπάσο. Παίζουν φυσικά τύμπανα, πνευστά, κιθάρες, πλήκτρα, κρουστά, σπάνια κρουστά και που και που καμιά φωνή. Παρολαυτά το μπάσο δεν αφήνει τίποτα να αναδυθεί εδώ. Το μπάσο είναι θρησκεία και επιβάλλεται ως ιερό σύστημα στην παραγωγή αυτών των δίσκων. Επικρατεί μια μυσταγωγική κατάσταση και ο θεούλης τελικά είναι το μπάσο.
Ένα χρόνο μετά κυκλοφορεί το δεύτερο, Sacred System : Chapter Τwo για το οποίο δεν γνωρίζω πολλά, απλά το άκουσα και είναι εξίσου καλό με πιο drum ‘n’ bass στοιχεία. Σε λίγο θα μπούμε στο τριπάκι να μην μιλάμε και πολύ πολύ για αυτά τα δισκάκια λες και πρόκειται για παραθρησκευτική οργάνωση… Το συγκεκριμένο βγήκε και αυτό από την ROIR σε CD και LP.
Το 1998 βγαίνει το τρίτο, Sacred System – Nagual Site. Εδώ βλέπουμε μερικά ονόματα των συμπαραγωγών/μουσικών όπως G.M.Khan, B.Buchen, G.Haynes, B.Lancaster, C. Bell και J.Wobble, μπασίστας, ποιητής και τραγουδιστής από Αγγλία, o οποίος μάλιστα ήταν και ο μόνος που ήξερα. Και αυτός μπασίστας; τι θα γίνει έχει φτιάξει ο Laswell αίρεση με μπασίστες; Τι dubιές απίστευτες είναι αυτές; Τι ambientίλες είναι αυτές;
Στο συγκεκριμένο δισκάκι ακούς ανατολή και με φωνές και με τάβλες. Δυστυχώς δεν βγήκε σε βινύλιο αλλά το CD κυκλοφόρησε από διάφορα labels και πήγε σε πολλές γωνιές της γης. Είναι δύσκολο να παντρέψεις τόσο καλά το Jazz σαξόφωνο με τις στάμνες και τους αμανέδες, τι άλλο να πεις….
Πάμε στο 1999. Εδώ βγαίνει μια δουλειά με όνομα Sacred System – Imaginary Cuba: Deconstructing Havana. Πριν το ακούσω είπα, ωχ μπήκε η φάση εδώ που δεν είναι του γούστου μου. Πολλά tracks και όχι μεγάλης διάρκειας. Με το που μπαίνει ο δίσκος τρως μια παραπλάνηση ότι έφαγε άλλο έργο ο Βill και μάλιστα havan-έζικο. Αλλά σιγά σιγά μας δείχνει πως μύησε και τους Κουβανούς στο «σύστημα» καθώς ξεδιπλώνεται μια άκρως πειραματική προσέγγιση στον κουβανέζικο ήχο.
Lounge trip hop, πρωτογενή ένστικτα. Πάλι το μπάσο δεν άφησε την πρώτη θέση. Έχει κάποια εντελώς από-ταινία διαλείμματα που σε ξεκουράζουν και μετά ξανά στο trip ενός μεγάλου ανεξερεύνητου νησιού. Τέτοια αισθητική έχουν και κάποια tracks των Τhievery Corporation αλλά εδώ ο Laswell δεν έκανε programming για να γίνουν χιτάκια αυτά σε ραδιόφωνο. Τα κράτησε και εδώ τελείως σκοτεινά για να επιτελέσουν τον σκοπό τους.
Το ταξίδι του Sacred System τελειώνει και φτάνουμε στο 2002, έχοντας ταξιδέψει σε όλες τις ηπείρους λίγο ή πολύ. Που άραγε αυτή η φάση πρέπει να τελειώσει; Μάλλον στην Αφρική. Αυτό που με φοβίζει είναι ότι ο ίδιος ο τίτλος του τελευταίου Sacred System δεν μας αφήνει να έχουμε ελπίδες για κάποιο επόμενο. Λέγεται oπως είπα στην αρχή: Book Of Exit – Dub Chamber 4.
Πριν από αυτό ο Βill έβγαλε ένα μικρό δισκάκι που λέγεται Dub Chamber 3 αλλά δεν το ονόμασε Sacred System. Φαντάσου πόσο μυημένος θα του ακουστώ αν τον ρωτήσω γιατί το έκανε αυτό…
Το Βοοk of Exit πάντως είναι αφιερωμένο στην Αφρική με την φωνή της Ejigayehu Shibabaw και μας αποχαιρετά αισιόδοξα από την γενέτειρα του ρυθμού τζαμάροντας ελεύθερα όπως ο Bill Laswell ξέρει. Παρευλαύνουν από τον δίσκο κομμάτια Jazz, Blues, Reggae, πράγματα αυτονόητα συγγενικά με την γενέτειρα του ρυθμού, την Αφρική. Το Book of Exit βγήκε μόνο σε CD από τo αρχικό label ROIR.
Να ‘σαι καλά Bill Laswell, εσύ και τα έργα σου.