R.I.P. The Spaceape

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές φωνές κι από τις πλέον αγαπητές φυσιογνωμίες της βρετανικής dubstep σκηνής, ο ποιητής, MC και performer Stephen Samuel Gordon aka The Space Ape or Spaceape, απεβίωσε στις 2 Οκτώβρη έπειτα από μάχη με τον καρκίνο. Μία σύντομη αναφορά στο έργο του είναι το ελάχιστο για την μνήμη του καλλιτέχνη.

R.I.P. The Spaceape / various

9 years ago
by

« [..] in this your righteous place resistance holds tight no question of living can be answered by begging. begin i say with the questions now emerging: why do you look upon me in this fashion? why do you stay without taking any action? how can you throw a life in such a careless way… »

Λέξεις του Stephen Samuel Gordon aka The Spaceape, ποιητή, μουσικού, live performer και συνθέτη που απεβίωσε στις 2 Οκτωβρίου 2014, μετά από 5 χρόνια πάλης με μια σπάνια περίπτωση καρκίνου.

Ο ήχος του, ή μάλλον η φωνή του, χαρακτηριστική. Ήρεμη, σταθερή, επιβλητική. Οι στίχοι του καυστικοί, με έντονο πολιτικό χρωματισμό πάνω σε πολλά θέματα. Ευθύς και ικανότατος. Σε λόγια του Μ. Αναγνωστάκη:

«[..]Σὰν πρόκες πρέπει νὰ καρφώνονται οἱ λέξεις. Νὰ μὴν τὶς παίρνει ὁ ἄνεμος.»

Αυτό ακριβώς ξεκίνησε να κάνει πλάι στον Steve Goodman γνωστό σε εμάς ως Kode9, κυκλοφορώντας μαζί την πρώτη τους δουλειά το 2005 υπό τον τίτλο Kingstown στην Hyperdub, δισκογραφική εταιρία που διαχειρίζεται ο Kode9. Ακολούθησαν κι άλλες συνεργασίες με τον ίδιο καλλιτέχνη, με ένα κοινό χαρακτηριστικό· το γεγονός πως διαμόρφωναν έναν καινούργιο ήχο που αργότερα θα χαρακτήριζε μια ολόκληρη γενιά.

Ένα χρόνο λοιπόν μετά το ντεμπούτο τους, κυκλοφορούν μέσα σε ένα χρόνο τα The Sine of Dub, The Backward και The Curious, εννοείται στην Hyperdub. Αυτά είναι μάλλον και τα κομμάτια που θα θυμάστε, αν δεν γνωρίζετε την δουλειά του The Spaceape, καθώς παίχτηκαν και ακούστηκαν ανελλιπώς από πολλούς καλλιτέχνες και Dj και αποτέλεσαν την βάση για την εξέλιξη μιας ολόκληρης μουσικής σκηνής.

Watch
Kode9 & The Spaceape - Kingstown (Hyperdub, 2006)

Την ίδια χρονιά, το κομμάτι τους 9 Samurai από το The Backward, συμπεριλαμβάνεται στο Dubstep Allstars Vol.3 που κυκλοφορεί από την Tempa, και όπου εμφανίζονται ονόματα που κυριολεκτικά έχτισαν αυτό που κάποτε ονομάζαμε Dubstep. Ο λόγος για τους Skream, Digital Mystikz, Loefah, N-Type, Benga, Plasticman, Burial κ.α. Με τον τελευταίο μάλιστα, συνεργάζεται στο 12ιντσο ντεμπούτο του Burial κάνοντας τα φωνητικά στο κομμάτι που φέρει το όνομά του, Spaceape.

Πηγή έμπνευσης έχει αποτελέσει όμως και για τους Martyn (με τον οποίο κυκλοφορεί το Is this Insanity? στην 3024), The Bug, Redshape, Dub Gabriel, The Echologist και Jerry Dammers ιδρυτικό μέλος του θρυλικού αγγλικού Ska συγκροτήματος, The Specials. O Jerry Dammers, στα λόγια που έγραψε στην μνήμη του αναφέρει χαρακτηριστικά

“Stephen was not only a very pleasant and humble person, but remained incredibly brave and positive in the face of his terrible illness. In my view, he produced, with Kode9, amongst the very best, if not THE best, in so called ‘popular’ music from this country, in the last twenty years.” (Jerry Dammers, The Guardian, 3 October 2014.)

Μετά από διάφορες κυκλοφορίες και συνεργασίες κυκλοφορεί μόνος του, το 2012, το solo album του Xorcism, στο οποίο παρουσιάζει επτά κομμάτια. Επτά κομμάτια που σημαίνουν επτά ιστορίες εμπνευσμένες στην μουσική παράδοση της Αϊτής. Ο ίδιος περιγράφει τον ήχο του άλμπουμ ως ωμό, χαοτικό, τυμπανοκρουστικό, υπνωτικό. Ρευστότητα και διαύγεια στον λόγο του σε αυτά τα επτά κεφάλαια.

Watch
Spaceape - On The Run (Hyperdub, 2012)

Η ποίηση του Stephen, γεννημένη στη Τζαμάικα πλάι στον συνοδοιπόρο του· Linton Kwesi Jonhson, μας μεταφέρει μονάχα ένα μικρό κομμάτι του μηνύματος που αυτός ο καλλιτέχνης είχε να προσφέρει. Ας είμαστε όμως χαρούμενοι που προσέφερε απλόχερα το ταλέντο του, συχνά χωρίς την αναγνώριση που του αξίζει.

Πριν μερικές εβδομάδες μονάχα, οι Kode9 και Spaceape κυκλοφόρησαν την πιο πρόσφατη δουλειά τους υπό τον τίτλο Killing Season, στο οποίο ξεχωρίζει το κομμάτι Devil is a Liar, με το βιντεοκλίπ να κινηματογραφείται τον περασμένο Ιούλιο.

Κι αυτό μέσα από την Hyperdub, ενώ μπορείτε να το ακούσετε παρακάτω.

Watch
Kode9 & The Spaceape - The Devil Is A Liar (Hyperdub, 2014)

Είναι η δεύτερη πληγή για την Hyperdub μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα αφού η βρετανική δισκογραφική οικογένεια του Κode9 έχασε την άνοιξη και τον ρηξικέλευθο DJ Rashad. H Hyperdub μέσω του λογαριασμού της στο Facebook ανοακοίνωσε μεταξύ άλλων:

“Οur sincere condolences go out to his family and friends, and all who have been touched by his writings and performances. His Hyperdub family will always miss him.”

Rest in peace Stephen.