
8 years ago
by Paranoise
Το 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αρχίζει σήμερα και προσκαλεί όλο το σινεφίλ κοινό από τις 6 έως τις 15 Νοεμβρίου 2015 στην ιστορική έδρα του θεσμού, Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας και στις αίθουσες του Λιμανιού, δίνοντας το στίγμα μιας δεκαήμερης γιορτής του ανεξάρτητου κινηματογράφου.
Το αγαπημένο και πιο αξιόλογο και σταθερό ελληνικό διεθνές κινηματογραφικό festival είναι και πάλι εδώ για να αλλάξει τον αέρα της πόλης γεμίζοντάς την με νέα πρόσωπα, εικόνες, διαφόρου τύπου εκδηλώσεις, party, και φυσικά πολλές, πολλές ταινίες που στόχο έχουν να προβληματίσουν και να θέσουν τα καίρια κοινωνικά και άλλα ζητήματα που πραγματεύονται στην σωστή ή μια εναλλακτική τους βάση.
Το φεστιβάλ – θεσμός για την Θεσσαλονίκη, τον ελληνικό, βαλκανικό και εν γένει ανεξάρτητο διεθνή κινηματογράφο αξίζει της στήριξης των κατοίκων όσο και των επισκεπτών του που έρχονται κάθε χρόνο από κάθε γωνιά της χώρας και του κόσμου για να το παρακολουθήσουν.
Με μειωμένο budget αλλά και την arthouse αισθητική που φέρνει ο διευθυντής του ΦΚΘ, Δημήτρης Εϊπίδης, με νέες σημαντικές διεθνείς συνεργασίες, με ένα πολύ δυνατό εγχώριο πανόραμα, με περισσότερη όρεξη για δημιουργία και αφοσίωση από ποτέ, η φετινή διοργάνωση προμηνύεται η καλύτερη των τελευταίων ετών και μας προκαλεί να το απολαύσουμε δια ζώσης.
Το 56ο Φεστιβάλ θα τιμήσουν με την παρουσία τους σημαντικοί δημιουργοί που έχουν διακριθεί στο ανεξάρτητο ευρωπαϊκό σινεμά: Ο οραματιστής Γάλλος σκηνοθέτης Arnaud Desplechin και ο Ρουμάνος κινηματογραφιστής Mircea Daneliuc, το έργο του οποίου επηρέασε σημαντικά το νέο κύμα του ρουμανικού κινηματογράφου.
Σας παρουσιάζουμε παρακάτω τα highlights του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ // Το Διεθνές Διαγωνιστικό φιλοξενεί τις πρώτες και δεύτερες ταινίες δημιουργών απ’ όλο τον κόσμο, επιλογές του διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Με πνεύμα διερεύνησης και βασικό προσανατολισμό την ανακάλυψη νέων τάσεων και δημιουργών, στο προσκήνιο του τμήματος τοποθετούνται σκηνοθέτες που αρθρώνουν τις πιο πρωτοποριακές φωνές της σύγχρονης πραγματικότητας. Στο επίσημο Διαγωνιστικό πρόγραμμα συμμετέχουν 15 ταινίες μυθοπλασίας σκηνοθετών απ’ όλο τον κόσμο, οι οποίες θα διεκδικήσουν το Χρυσό («Θόδωρος Αγγελόπουλος»), τον Αργυρό και τον Χάλκινο Αλέξανδρο-Ειδικό βραβείο επιτροπής για πρωτοτυπία και καινοτομία, καθώς και πέντε ακόμη βραβεία (σκηνοθεσίας, σεναρίου, ανδρικής ερμηνείας, γυναικείας ερμηνείας, καλλιτεχνικού επιτεύγματος), τα οποία θα απονείμει πενταμελής διεθνής κριτική επιτροπή. Ανάμεσά τους και δυο ελληνικές ταινίες, το Silent του Γιώργου Γκικαπέππα και το Interruption του Γιώργου Ζώη.
ΤΑΙΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ // Η ταινία Victoria του Γερμανού σκηνοθέτη Σεμπάστιαν Σίπερ, ένα μονοπλάνο 144 λεπτών, γεμάτο σασπένς και αδρεναλίνη, ανοίγει την αυλαία του 56ου ΦΚΘ την Παρασκευή 6/11 στο Ολύμπιον. Ηρωίδα είναι η Βικτόρια του τίτλου, μια Ισπανίδα που ζει στο Βερολίνο. Στη διάρκεια μιας νύχτας γνωρίζει μια παρέα νεαρών, γνωρίζονται, πίνουν, φλερτάρουν, μέχρι το ξημέρωμα. Και τότε η γνωριμία τους, παίρνει τραγική τροπή, όταν την κάνουν συνεργό σε μια ληστεία. Η Victoria είναι τεχνικά ένας άθλος, γι’ αυτό άλλωστε απέσπασε βραβείο καλλιτεχνικής επίτευξης για διεύθυνση φωτογραφίας στο 65ο Φεστιβάλ Βερολίνου (εξ ημισείας με το Under Electric Clouds). Πρόκειται για μια ταινία που αποπνέει τον αέρα του Βερολίνου και των ανθρώπων του, με φρεσκάδα και εκρηκτική ένταση μέχρι και το τελευταίο λεπτό.
ΤΑΙΝΙΑ ΛΗΞΗΣ // Η αυλαία της διοργάνωσης θα πέσει το Σάββατο 14/11 στο Ολύμπιον με την προβολή της ταινίας Τα χρυσά μας χρόνια του Αρνό Ντεπλεσέν που απέσπασε το βραβείο SACD στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών στο τελευταίο Φεστιβάλ Κανών. Σε αυτή την ελεγεία για την νεότητα, ο Ντεπλεσέν ακολουθεί τον ήρωά του Πολ Ντενταλούς, σε ένα ταξίδι αναμνήσεων, με σταθμούς, ανθρώπους και εικόνες που τον στιγμάτισαν. Από την παιδική του ηλικία, και την μητέρα του, την εφηβεία και τον απαρηγόρητο χήρο πατέρα του, ως τους φίλους, το μέντορά του και φυσικά τον μεγάλο έρωτα της ζωής του. Η ενηλικίωση καταγράφεται με τον μοναδικό τρόπο του Ντεπλεσέν μέσα από όλα τα στάδια που μένουν χαραγμένα στην μνήμη. Η απώλεια και οι απογοητεύσεις δίνουν την σκυτάλη στο ξύπνημα νέων συναισθημάτων και την ανακάλυψη του εαυτού μας.
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ 2015 // Φέτος, το ελληνικό σινεμά πρωταγωνιστεί στο 56ο Φεστιβάλ, με 20 ταινίες μεγάλου μήκους (14 ταινίες σε πρώτη προβολή κι ακόμη 6 ταινίες που έχουν ήδη πραγματοποιήσει πρεμιέρα), 16 ταινίες μικρού μήκους που βραβεύτηκαν στο Φεστιβάλ της Δράμας, καθώς και 40 ελληνικές ταινίες κινουμένων σχεδίων στο πλαίσιο του αφιερώματος «70 Χρόνια Ελληνικό Animation», το οποίο αποτυπώνει διαχρονικά το αγαπημένο κινηματογραφικό είδος.
Επίσης, φέτος, η διοργάνωση τιμά τον καταξιωμένο Έλληνα κινηματογραφιστή Νίκο Καβουκίδη, ο οποίος έχει υπηρετήσει επί έξι δεκαετίες τον ελληνικό κινηματογράφο, προβάλλοντας σε πρεμιέρα την ταινία Ένα ταξίδι ζωής 60 χρόνων (Νίκος Καβουκίδης 1955-2015) σε σκηνοθετική επιμέλεια του ιδίου. Οι ελληνικές ταινίες διαγωνίζονται για το βραβείο κοινού Fischer, το οποίο απονέμεται στην μνήμη του Μιχάλη Κακογιάννη.
Τα 14 ελληνικά films πρόσφατης παραγωγής που κάνουν πρεμιέρα στην φετινή διοργάνωση του TIFF περιγράφονται παρακάτω και αξίζουν της στήριξής μας.
Σε ειδική προβολή θα παρουσιαστεί το Chevalier της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη, ένα διασκεδαστικό όσο και ανταγωνιστικό παιχνίδι χαρακτήρων με πρωταγωνιστές μια ομάδα ανδρών που εγκλωβίζονται πάνω σε ένα σκάφος. Το φιλμ έρχεται στην Θεσσαλονίκη μετά τις συμμετοχές στα φεστιβάλ του Λοκάρνο, του Λονδίνου (βραβείο καλύτερης ταινίας) και του Σαράγεβο (βραβείο ερμηνείας για το σύνολο του καστ και Ειδική Μνεία της Επιτροπής).
Η νέα ταινία του Κωνσταντίνου Γιάνναρη To ξύπνημα της άνοιξης εστιάζει με τολμηρή ματιά σε πέντε εφήβους που στήνουν μια ένοπλη συμμορία, ξετυλίγοντας ένα χρονικό προδοσίας και κατάρρευσης, με φόντο μια Αθήνα σε παρακμή. Η κεντρική ηρωίδα της ταινίας Silent του Γιώργου Γκικαπέππα είναι μια πολλά υποσχόμενη σοπράνο που χάνει μυστηριωδώς τη φωνή της, κλείνεται στον εαυτό της και έρχεται σε σύγκρουση με την οικογένειά της.
Το Smac του Ηλία Δημητρίου αφηγείται μια βαθιά ανθρώπινη ιστορία, με πρωταγωνιστές μια καρκινοπαθή γυναίκα κι έναν άστεγο, η ευεργετική συνάντηση των οποίων θα αλλάξει ριζικά τις ζωές τους. Από την άλλη, ένας μοναχικός, διαζευγμένος πατέρας που χάνει άδικα την δουλειά του, ετοιμάζει την εκδίκησή του στην ταινία Invisible του Δημήτρη Αθανίτη. Την θεματική των σχέσεων διερευνά Το κυπαρίσσι του βυθού του Νίκου Κορνήλιου, με πειραματική διάθεση μέσα από μια αφήγηση όπου εναλλάσσονται όλα τα ανθρώπινα συναισθήματα.
Τις πρώτες μεγάλου μήκους ταινίες τους παρουσιάζουν φέτος στο 56ο ΦΚΘ, νέοι Έλληνες δημιουργοί:
Η ζωή και η τέχνη αναμετριούνται με απρόβλεπτο τρόπο στο Interruption του Γιώργου Ζώη, το οποίο μυεί το κοινό σε μια διαδραστική θεατρική παράσταση που ακροβατεί σε τεντωμένο σκοινί. Εμπνευσμένο από το έργο του Κώστα Καρυωτάκη, το φιλμ Οι εντυπώσεις ενός πνιγμένου του Κύρου Παπαβασιλείου, αποτυπώνει αινιγματικά την υπαρξιακή οδύσσεια ενός περιπλανώμενου ανθρώπου. Η Ηρώ Δοντά και η Ναταλία Στράτου υπογράφουν την ταινία Tabula Rasa με κεντρικό ήρωα έναν νεαρό μεγαλωμένο σε ορφανοτροφείο, ο οποίος αναζητά την ταυτότητά του μέσα από ένα περιπετειώδες ταξίδι. Η ανυπόφορη ζέστη και η έλλειψη νερού διαταράσσουν τις ανθρώπινες ισορροπίες σε ένα παραθαλάσσιο θέρετρο στην ταινία Καύσωνας της Τζόις Νασαουάτι. Σε ένα μικρό νησί, ένας μυστηριώδης θάνατος κι ένας ρεπόρτερ που αναζητά την αλήθεια, αποκαλύπτουν το αληθινό πρόσωπο μιας κλειστής κοινωνίας στην ταινία Ειμαρμένη του Ανδρέα Μαριανού. Μια ξεχωριστή διεισδυτική ματιά στις ερωτικές σχέσεις καταθέτει ο Σπύρος Αμοιρόπουλος στην ταινία Στην κουζίνα, με επίκεντρο έξι ζευγάρια σε διαφορετικά χρονικά στάδια των σχέσεών τους.
Κρίσιμα ζητήματα όπως η κρίση και το trafficking, πραγματεύονται δυο ταινίες που θα κάνουν επίσης πρεμιέρα στο φεστιβάλ: Το φιλμ Μέλος οικογένειας του Μαρίνου Καρτίκκη, με επίκεντρο την οικονομική κρίση στην Κύπρο, παρουσιάζει μια οικογένεια που καταφεύγει σε παράτυπες οδούς για να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της. Στην Zenaida των Αλέξη Τσάφα και Γιάννη Φώτου, η νεαρή ομώνυμη ηρωίδα – θύμα trafficking, την οποία υποδύεται η ταλαντούχος ηθοποιός Μαρία Στεφανίδου, φτάνει στην Ελλάδα από την Αφρική και αγωνίζεται να επιβιώσει σε μια εχθρική Αθήνα, όπου και γυρίστηκε το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας με το υπόλοιπο να είναι στο Πράσινο Ακρωτήρι.
Παράλληλα, 6 ταινίες πρόσφατης παραγωγής που έχουν ήδη πραγματοποιήσει πρεμιέρα θα προβληθούν στην 56η διοργάνωση.
Το νουάρ αποχρώσεων Τετάρτη 04:45 του Αλέξη Αλεξίου καταγράφει τον αγώνα ενός άνδρα να διασώσει όλα όσα δίνουν νόημα στην ζωή του, μέσα σε μόλις 32 ώρες. Στο ατμοσφαιρικό Σύμπτωμα του Άγγελου Φραντζή ένα αλλόκοτο πλάσμα αναστατώνει τους κατοίκους ενός απομονωμένου νησιού.
Η ταινία Μικρή Άρκτος της Ελισάβετ Χρονοπούλου ξετυλίγει μια ιδιόμορφη ιστορία αγάπης που κρύβει ένα μεγάλο μυστικό, ενώ στις Όχθες του Πάνου Καρκανεβάτου ο έρωτας ακροβατεί ανάμεσα στην ζωή και τον θάνατο, με φόντο ένα ποτάμι-σύνορο μεταξύ Ανατολής και Δύσης.
Στην ταινία Από έρωτα του Θοδωρή Αθερίδη ένας άνδρας νιώθει διχασμένος ανάμεσα σε δυο γυναίκες, οι οποίες συνυπάρχουν στην ζωή του με τον πιο παράδοξο τρόπο, ενώ ο ήρωας του Illusion του Σάββα Καρύδα βυθίζεται σε έναν κόσμο όπου τα όρια ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα είναι θολά.
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΡΝΟ ΝΤΕΠΛΕΣΕΝ // Το φεστιβάλ πραγματοποιεί αφιέρωμα στο έργο του Γάλλου σκηνοθέτη Αρνό Ντεπλεσέν και αποκαλύπτει στο ελληνικό κοινό έναν οραματιστή δημιουργό, πιστό σε ένα προσωπικό σινεμά, με χαρακτήρες, σύμβολα και έννοιες που επιστρέφουν στις ταινίες του σε έναν αέναο κύκλο καλλιτεχνικής εξέλιξης. Χιούμορ που εναλλάσσεται με το πικρό σχόλιο, λογοτεχνικά σύμβολα και αναφορές, δίνουν έμφαση στις βαθιά ανθρώπινες, ιστορίες που αφηγείται. Σε όλη την πορεία του, ο σκηνοθέτης δεν παραμένει συνεπής μόνο στην γλώσσα και το ύφος, αλλά και στους ηθοποιούς οι οποίοι ενσαρκώνουν τους πληθωρικούς ήρωές του. Ο Ματιέ Αμαλρίκ, η Εμανουέλ Ντεβός και η Κατρίν Ντενέβ παραμένουν ανάμεσα στους σταθερούς συνεργάτες του Ντεπλεσέν. Παράλληλα ο σκηνοθέτης θα δώσει ένα masterclass το Σάββατο 14/11 στις 11:00 στην αίθουσα Παύλος Ζάννας.
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΜΙΡΤΣΕΑ ΝΤΑΝΕΛΙΟΥΚ // Φέτος, οι Ματιές στα Βαλκάνια πραγματοποιούν αφιέρωμα στο έργο του Μίρτσεα Ντανελιούκ, απ’ τους σημαντικότερους Ρουμάνους σκηνοθέτες της δεκαετίας του ’80, αλλά και της μετά-κομμουνιστικής περιόδου στην χώρα, με έργο που επηρέασε σημαντικά τις νεότερες γενιές κινηματογραφιστών, ενώ την ίδια στιγμή παραμένει σχετικά άγνωστο εκτός των συνόρων της χώρας του. Οι ταινίες του, ανατρεπτικές και υπαινικτικές, απέφυγαν τον σκόπελο της λογοκρισίας και λειτούργησαν ως καθρέφτης ενός ολόκληρου λαού.
FOCUS ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΥΣΤΡΙΑΚΟ ΣΙΝΕΜΑ // Το spotlight στο νέο αυστριακό σινεμά του 56ου ΦΚΘ συστήνει νέους κινηματογραφιστές οι οποίοι, ακολουθώντας το μονοπάτι του ρεαλισμού, καταγράφουν οριακές ανθρώπινες και κοινωνικές καταστάσεις, χωρίς διάθεση ωραιοποίησης, προσεγγίζοντας συχνά την σκοτεινή πλευρά των συναισθημάτων.
Στο 56ο Φεστιβάλ θα προβληθεί μια επιλογή από αυστριακές ταινίες πρόσφατης παραγωγής που εστιάζουν στις ανθρώπινες σχέσεις, την οικογένεια, σε περιθωριοποιημένες ομάδες, στον καταναλωτισμό και την μετανάστευση, από σκηνοθέτες που συνδέονται με την ανάγκη να εκφράσουν την εποχή της.
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: 70 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ANIMATION // Το 56ο Φεστιβάλ γιορτάζει τα 70 χρόνια ελληνικών κινουμένων σχεδίων σε συνεργασία με την ASIFA Hellas (το ελληνικό τμήμα της Ένωσης International Animated Film Society ) και παρουσιάζει μια ανθολογία από 40 μικρού μήκους animation φιλμ, τα οποία αναδεικνύουν διαχρονικά την τέχνη του κινούμενου σχεδίου στην Ελλάδα, από το πρώτο κινούμενο του Σταμάτη Πολενάκη Ο Ντούτσε αφηγείται… μέχρι την νέα γενιά δημιουργών.
Παράλληλα, στο πλαίσιο του αφιερώματος, το Σάββατο 7/11 (ώρα 12.30, Αποθήκη Γ’, Λιμάνι), θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με τίτλο «Οργανωμένη παραγωγή animation – Στρατηγική για την επίτευξη ενός δύσκολου στόχου» με ομιλητές εκπροσώπους της ASIFA Hellas.
ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ // Σταθερά προσανατολισμένοι στην αφρόκρεμα της ανεξάρτητης κινηματογραφικής σκηνής, οι Ανοιχτοί Ορίζοντες του 56ου ΦΚΘ υπόσχονται δυνατές κινηματογραφικές συγκινήσεις, παρουσιάζοντας τις πιο πρωτοποριακές φωνές του ανεξάρτητου παγκόσμιου σινεμά. Φέτος οι ταινίες του τμήματος προσεγγίζουν ένα ευρύ θεματικό πεδίο με αφηγηματική οικονομία και διεισδυτική ματιά. Παράλληλα, η ενότητα «Currents» /«Ρεύματα» παρουσιάζει ταινίες που αφηγούνται γνώριμες ιστορίες με ριζοσπαστικό τρόπο.
ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ // Στο πλαίσιο του τμήματος Ειδικές Προβολές, θα πραγματοποιήσουν πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη οι πολυαναμενόμενες ταινίες καταξιωμένων δημιουργών, αλλά και πολυβραβευμένων νέων σκηνοθετών. Στο φεστιβάλ θα προβληθούν μεταξύ άλλων οι νέες ταινίες των Αλεξάντρ Σοκούροφ, Απιτσατπόνγκ Βιρασεττάκουν, Τζαφάρ Παναχί, Κορνέλιου Πορουμπόιου, Χιροκάζου Κόρε-Έντα, Ναόμι Καουάσε και Λάσλο Νέμες.
ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΣΑΝΤΑΛ ΑΚΕΡΜΑΝ (1950-2015) // Η σπουδαία Βελγίδα σκηνοθέτις Σαντάλ Ακερμάν που όρισε ένα απόλυτα μοντέρνο σινεμά, μα που αρνιόταν πεισματικά οποιαδήποτε κατηγοριοποίηση, έφυγε από την ζωή στις 5 Οκτωβρίου 2015, μόλις στα 65 της χρόνια. Η Σαντάλ Ακερμάν διετέλεσε πρόεδρος της κριτικής επιτροπής της 37ης διοργάνωσης του ΦΚΘ, το οποίο, ως ένα αντίο, προβάλλει φέτος την τελευταία ταινία μυθοπλασίας που γύρισε η δημιουργός το 2011, με τίτλο Η μωρία του Αλμάιερ.
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ // Είναι ξεχωριστή η φετινή χρονιά στις Ματιές στα Βαλκάνια, το πρόγραμμα που επιμελείται ο Δημήτρης Κερκινός, μιας και πλάι σε έμπειρους δημιουργούς, πραγματοποιούν εκρηκτικά ντεμπούτα νέοι σκηνοθέτες, κυρίως γυναίκες, που με τόλμη αναμοχλεύουν δύσκολα κοινωνικά ζητήματα.
Οι οικογενειακοί δεσμοί, η καταπίεση της γυναίκας, πολιτικά διαπλεκόμενα, ο απόηχος του πρόσφατου παρελθόντος, πολιτισμικές παραδόσεις και ήθη συνθέτουν ένα συναρπαστικό θεματικό μωσαϊκό στο φετινό πρόγραμμα.
ΝΕΑΝΙΚΗ ΟΘΟΝΗ // Το 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης παρουσιάζει στο φετινό εκπαιδευτικό του πρόγραμμα «Νεανική Οθόνη» ταινίες μυθοπλασίας και κινουμένων σχεδίων για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Ταινίες από όλον τον κόσμο που ξεχωρίζουν για την καλλιτεχνική τους αρτιότητα και έχουν ως απώτερο στόχο την ένταξη της τέχνης του κινηματογράφου στη μαθησιακή διαδικασία και την ανάπτυξη μιας αμφίδρομης ανοιχτής και σταθερής σχέσης των μαθητών με το χώρο του κινηματογράφου.
ΑΓΟΡΑ // Η Αγορά, η οποία θα διεξαχθεί από τις 7 έως τις 14 Νοεμβρίου 2015 στο πλαίσιο του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, αποτελεί το αναπτυξιακό κομμάτι του Φεστιβάλ, το οποίο συγκεντρώνει ένα διεθνές δίκτυο επαγγελματιών και προσφέρει το χώρο, αλλά και τις συνθήκες για συναντήσεις, συζητήσεις και επαγγελματικές συμφωνίες σε μια ανεπίσημη, φιλόξενη και επαγγελματική ατμόσφαιρα.
Ο κύκλος της Αγοράς του ΦΚΘ περιλαμβάνει:
11ο Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads (10-14 Νοεμβρίου 2015)
Σημαντική ενότητα της Αγοράς, το Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads, με επικεφαλής την Marie-Pierre Macia, υποστηρίζεται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Creative Europe του MEDIA και φέτος φιλοξενεί 14 κινηματογραφικά σχέδια, εκ των οποίων τα τέσσερα είναι ελληνικά. Τα βραβεία του τμήματος δίνουν μεταξύ άλλων οι post-production 2|35 Inc, CNC , Sofia Meetings, ΜΙΚ- Script 2 Film Workshop και Initiative Film.
Τα Agora Works in Progress (12 Νοεμβρίου 2015)
Φέτος στα Agora Works in Progress συμμετέχουν 10 ταινίες, οι οποίες βρίσκονται στην τελική τους φάση και προέρχονται ή είναι συμπαραγωγές από τις ακόλουθες χώρες: Αίγυπτος, Βουλγαρία, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Κροατία, Μαυροβούνιο, Σερβία, Ρουμανία, Γερμανία, Ουγγαρία, Σουηδία. Και φέτος, για Πέμπτη συνεχή χρονιά, συνεχίζεται η συνεργασία της Αγοράς με την εταιρεία Graal, από τις σημαντικότερες εταιρείες post-production στην Ελλάδα, η οποία προσφέρει υπηρεσίες post-production στη βραβευμένη ταινία του τμήματος.
Το Agora Film Market με Ψηφιακή Βιβλιοθήκη (7–14 Νοεμβρίου 2015)
Η ψηφιακή βιντεοθήκη Agora Film Market της Αγοράς του ΦΚΘ προωθεί την πλειοψηφία των ταινιών που συγκαταλέγονται στο επίσημο πρόγραμμα του φεστιβάλ. Φέτος στο Agora Film Market περιλαμβάνονται 226 διεθνείς τίτλοι ταινιών, οι οποίες έχουν την ευκαιρία να παρουσιαστούν σε επαγγελματίες του χώρου (εκπροσώπους εταιριών πωλήσεων-sales agents, διανομείς, εκπροσώπους φεστιβάλ), καθώς και σε δημοσιογράφους από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
ΗΜΕΡΑ ΓΑΛΛΟΦΩΝΙΑΣ TV5 MONDE // Το 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης φιλοξενεί την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015 την καθιερωμένη Ημέρα Γαλλοφωνίας TV5 MONDE που πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, την Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης και της Unifrance. Στο πλαίσιο της Ημέρας Γαλλοφωνίας εντάσσονται οι προβολές 5 γαλλόφωνων ταινιών που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης.
Πρόκειται για τις ταινίες: Στη σκιά των γυναικών / L’Ombre des femmes του Φιλίπ Γκαρέλ, Η ωραία εποχή / La Belle Saison της Κατρίν Κορσινί, Τζίμι Π. – Η ψυχοθεραπεία ενός Ινδιάνου των πεδιάδων / Jimmy P. – Psychotherapie d’un Indien des plaines του Αρνό Ντεπλεσέν, Η καρδιά της κυρίας Σαμπαλί / Le Coeur de Μadame Sabali του Ράιαν ΜακΚένα και Όπου υπάρχει σκιά / De l’ombre il ya του Νατάν Νικόλοβιτς.
ΒΡΑΒΕΙΟ LUX // Για τέταρτη συνεχή χρονιά, οι θεατές του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης θα έχουν την ευκαιρία να δουν πρώτοι στην Ελλάδα τις τρεις ταινίες που διαγωνίζονται για το βραβείο LUX, το οποίο απονέμει κάθε χρόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πρόκειται για τα φιλμ Mediterranea του Τζόνας Καρπινιάνο (Ιταλία, Γαλλία, ΗΠΑ, Γερμανία, Κατάρ), Ατίθασες / Mustang της Ντενίζ Γκαμζέ Έργκυβεν (Τουρκία, Γαλλία, Γερμανία, Κατάρ) και Μάθημα / The Lesson των Κριστίνα Γκρόζεβα και Πέταρ Βαλτσάνοφ (Βουλγαρία-Ελλάδα).
ΣΥΝΑΥΛΙΑ // Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του 56ου Φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11 Noεμβρίου η προβολή της κλασικής αριστουργηματικής ταινίας Metropolis του Φριτς Λανγκ, με συνοδεία μουσικής από τη συμφωνική ορχήστρα της ΚΟΘ, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Ακόμη, αρκετές είναι οι παράλληλες εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα στο 10ήμερο που διοργανώνεται το 56th Thessaloniki International Film Festival, τόσο στους χώρους διεξαγωγής του φεστιβάλ όσο και σε άλλους εντός του αστικού ιστού. Μπορείτε να ανατρέξετε για όλες τις πληροφορίες αναλυτικά, για τις ενότητες, τις ταινίες, τα εισιτήρια, τις παράπλευρες εκδηλώσεις και οτιδήποτε άλλο στο site. Καλά να περάσετε, απολαύστε το!